Ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić obišli oštećene infrastrukturne objekte na području Zadarske županije

Photo nsl MIN-ZD 13-9_17.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravili su danas u posjetu Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, povodom obilaska područja na kojima su zabilježena najznačajnija oštećenja infrastrukturnih objekata, uslijed obilne poplave.

Ministri Butković i Ćorić službeni posjet započeli su radnom sastankom sa županom Zadarske županije, Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra, Brankom Dukićem, na kojemu su razgovarali o mogućnostima za sanaciju šteta nastalih uslijed izrazito jakog višednevnog nevremena praćenog obilnim kišama i poplavama, a koje je pogodilo šire područje Zadarske županije.

Po završetku sastanka ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić obišli su državnu cestu DC 8 Zadar – Ričine (most), pročistač otpadnih voda u Zadru, cestu Poljica Brig-Nin (Miljašić jaruga) te grad Nin.

„Štete su iznimno velike na državnim, lokalnim i nerazvrstanim cestama, posebno na području Grada Nina, ali i drugih općina. Kako bi se situacija što prije vratila u prvobitno stanje, društvo Hrvatske ceste pristupilo je formiranju povjerenstava za sanaciju i obnovu nastalih šteta. BItno je da se pitanju rješavanja obnove stradale infrastrukture pristupi cjelovito, a za što je prethodno potrebno popisati nastalu štetu i izraditi troškovnike sanacije i obnove.“. - istaknuo je ministar Butković nakon obilaska stradalih područja.

"Sumirati i napraviti troškovnike za sve ceste ovdje u Zadarskoj županiji - ja mislim da je to jako bitno, jer činjenica je da gradovi i općine koji su doživjeli ovu katastrofu ne mogu iz svojih sredstava to sanirati i dovesti u stanje kakvo je bilo prije. Dio troškovnika već postoji, ali evo, u suradnji sa županijskim cestama i lokalnom samoupravom to ćemo što prije napraviti i krenuti prema Vladi kako bi, po uzoru na neke već dosadašnje slučajeve poplava koje su bile u Hrvatskoj, kao što je na primjer bilo u Gunji, da se ide s cjelovitim pristupom rješavanja svih 
problema. Imamo podatke da je bilo šteta i na nekoliko mjesta na pomorskom dobru, plažama, to sve skupa spada u domenu lokalne samouprave, pa nakon što župan proglasi elementarnu nepogodu štete će se zbrojiti, troškovnici pripremiti i nakon toga ćemo ići u cjelovito rješavanje svih problema.". - rekao je ministar Oleg Butković.