Zamjenik ministra Miro Škrgatić u nastupni posjet primio veleposlanika Slovačke Republike

Photo nsl ZM-SLOVVEL 12-4_16.JPG
Zamjenik ministra  pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić danas je u sjedištu Ministarstva u nastupni posjet primio veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj NJ.E. Juraja Priputena, te savjetnicu iz Veleposlanstva Hanu Kovačovu.

U uvodnom dijelu susreta zamjenik ministra Škrgatić pozdravnim riječima obratio se prisutnima, te im poželio dobrodošlicu u ime ministra Olega Butkovića i Ministarstva. U sažetom predstavljanju ustroja Ministarstva svoje goste upoznao je sa samom strukturom, te djelokrugom aktivnosti koje Ministarstvo pokriva. Također, u svom izlaganju osvrnuo se na zahtjevnost resora, te tom prilikom istaknuo kako upravo opsežnost i komplesnost resora istovremeno otvaraju  mogućnosti i prilike za nove buduće projekte i suradnje.

Veleposlanika Slovačke Republike NJ.E. Juraja Priputena, zamjenik ministra Škrgatić na sastanku je informirao i o aktualnim infrastrukturnim projektima, od kojih je posebno istaknuo projekt Pelješkog mosta kao projekt od iznimne važnosti za uspostavu što boljeg povezivanja juga Hrvatske sa ostatkom zemlje, te projekt  nizinske pruge koji bi spajao Luku Rijeka sa Budimpeštom, a koji je također od velike važnosti jer bi se upravo njegovom realizacijom skratilo vrijeme i  put pri transferu roba, a također bi se doprinijelo i boljem povezivanju Jadrana sa srednjom Europom.

U svom izlaganju zamjenik ministra Škrgatić istakno je važnost pronalaženja strateškog partnera za ostvarenje suradnje sa nacionalnim avioprijevoznikom tvrtkom Croatia Airlines, a kojoj bi ostvarenje spomenute suradnje bilo od iznimnog značenja za unaprijeđenje poslovanja, i to u vidu obnavljanja flote, te proširenja ponude letova za nove destinacije. Također, osvrnuo se i na planove za modernizaciju hrvatskih zračnih luka s ciljem da budu frekventne tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Tom prigodom, predstavio je i planove za modernizaciju luka, te trajektnih pristaništa kroz kvalitetno unaprjeđenje infrastrukture.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućim modelima upravljanja autocestama, kao također o  jednom od aktualnih pitanja iz resora Ministarstva pomorstva,prometa i infrastrukture, a kojom prigodom se veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj NJ.E. Juraj Priputen osvrnuo na model koji Slovačka primjenjuje, a to je upotreba GPS vinjeta. Zamjenik ministra Škrgatić istaknuo je kako su iskustva susjednih zemalja i modeli  upravljanja autocestama koje koriste svakako korisni primjeri, a  koji i Hrvatskoj mogu poslužiti kao smjer u osmišljavanju odgovarajućeg modela za upravljanje hrvatskim autocestama.

Sudionici susreta izrazili su obostrano zadovoljstvo održanim sastankom, te su iskazali otvorenost za buduće suradnje.