Priprema autocesta i državnih cesta za turističku sezonu

Photo nsl HAC SNIMKE IZ ZRAKA_001.jpg

Zbog sigurnosti i protočnosti prometa, posebice pojačanog tijekom turističke sezone, te u cilju sigurnosti prometa svih korisnika Uprava prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izdala je zabranu izvođenja svih radova na određenim dijelovima autocesta i državnih cesta u vrijeme vikenda  te na dane uoči i za blagdana u razdoblju od 13.lipnja do 15. rujna 2014. Od zabrane su izuzeti radovi koji ulaze u nužne aktivnosti redovnog održavanja. Izvanredni prijevoz (specijalni prijevoz i vangabaritni) bit će moguć samo u vrijeme smanjenog intenziteta prometa i to u vremenu od 23 do 5 sati, a na A1 izvanredni prijevoz neće biti dozvoljen petkom, subotom i nedjeljom.

S ciljem što uspješnije organizacije prometa tijekom turističke sezone održana je  koordinacija svih nadležnih u provedbi organizacije prometa (MUP, MPPI, HAK, HRT, DUZS, HAC, HC, ARZ, AZM i Hitna medicinska pomoć), te je utvrđen način organizacije dežurstava žurnih službi MUP-a i HMP-a. U turističkoj sezoni bit će pojačana i ophodarska služba  na autocestama.

Hrvatske autoceste u prostorijama svojih tehničkih jedinica organizirat će smještaj i obrok timovima hitne medicinske pomoći, kao i policijskim ekipama, a sve u svrhu pravovremenog reagiranja u trenucima nesretnog događaja na autocestama. Smještaj i rasporedi na dionicama autocesta bit će prema zonama u promjeru od 40 do maksimalno 70 kilometara po jednom timu.

Od 1. svibnja otvorena su sva odmorišta na autocesti A1.

U okviru pratećih uslužnih objekata bit će, kao i svake godine, instalirani kemijski WC-i kako bi se u danima vršnog opterećenja prometa i smjene turista rasteretili sanitarni čvorovi na benzinskim postajama, caffe barovima i ugostiteljsko-trgovačkim objektima.

Popis radova na autocestama i državnim cestama koji su izuzeti od zabrane.