Zamjenik ministra Miro Škrgatić na „Saboru hrvatskih graditelja“

Photo nsl zmMS-SHG16CVT 17-10_16.bmp.jpg
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Miro Škrgatić sudjelovao je na sedmom po redu Saboru hrvatskih graditelja koji se u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera održao u Cavtatu.

Tema ovogodišnjeg Sabora bila je „EU i hrvatsko graditeljstvo“, a okupio je mnogobrojne domaće i strane graditelje te inženjere povezanih tehničkih struka.

Na skupu su održani brojni okrugli stolovi i tematska zasjedanja, među njima i plenarno izlaganje zamjenika Škrgatića na temu „Investicije u prometnu infrastrukturu“. Prezentacijom su obuhvaćeni najznačajniji cestovni, željeznički i lučki projekti, kao i planirana ulaganja u kapacitete dviju najvećih dalmatinskih zračnih luka, u Dubrovniku i Splitu.

Po okončanju izlaganja zamjenik Škrgatić osvrnuo se na stanje i perspektivu projekata iz resora Ministarstva, te istaknuo: "Projekata ima puno, to je jedan „New Deal“. Prije svega, tu je Pelješki most, niz projekata u cestovnoj sferi i nešto manje u autocestama. Prostora za ulaganje ima i u zračnim lukama, te, naravno, željeznici. U prvome redu to je poveznica Luke Rijeka prema mađarskoj granici. Za sve te projekte možemo povući znatna financijska sredstva, no problem predstavljaju nepripremljeni projekti za koje treba promijeniti dio zakonske regulative.". - rekao je zamjenik ministra Škrgatić te dodao kako su pripremljene zakonske izmjene koje će omogućiti brže povlačenje spomenutih financijskih sredstava.

"Do 2022. godine imamo na raspolaganju 11 milijardi eura, no javit će se problem nedostatka radne snage. Zato će biti potrebno povećati uvozne kvote i promijeniti koncept edukacije u graditeljskoj struci, a kako bismo mladima omogućili školovanje te im potom dali posao.“. - upozorio je zamjenik Škrgatić.

Istaknimo kako su u sklopu ovogodišnjih predavanja predstavljeni projekti, inženjerska rješenja te inovacije iz različitih područja graditeljstva.

Na Saboru je razmotrena uloga graditeljstva u poticanju razvoja nacionalnog gospodarstva te položaj istog u odnosu na konkurentsko okruženje. Analizirana su i pitanja o ispunjavanju uvjeta za rad u Europskoj uniji i financiranju investicija iz EU fondova.