Europska komisija odobrila sredstva za financiranje izgradnje Pelješkog mosta

Photo nsl  dtTM-ECPELJ 7-6_17.jpg

Europska komisija danas je Republici Hrvatskoj odobrila bespovratna sredstva za projekt izgradnje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura.

Odluku o prihvaćanju financiranja projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“potpisale su povjerenica EK za regionalnu politiku Corina Cretu i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Svečanosti su ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nazočili državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić te pomoćnik ministra Josip Bilaver.

"Ovaj projekt primjer je naše predanosti uklanjanju prepreka, spajanju državnih područja i zbližavanju ljudi. Znam koliko građani Hrvatske čekaju taj most i drago mi je što će EU putem svojih fondova sudjelovati u novom poglavlju povijesti te zemlje", izjavila je povjerenica Corina Cretu.

Državni tajnik Tomislav Mihotić pojasnio je da se projekt sastoji od tri faze - izgradnje samoga mosta duljine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta u duljini od oko 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice.

”Prvi krug natječaja za izvođača radova je završen te je u drugi krug ušlo osam izvođača. Najkasnije u rujnu ove godine, izvođač radova bit će odabran i nakon toga će radovi na Pelješkome mostu i započeti”, rekao je državni tajnik Mihotić.

Podsjetimo, spomenutim je Projektom predviđena izgradnja mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu dok je „Studijom izvedivosti prometnog povezivanja razdvojenog teritorija RH“ upravo izgradnja mosta odabrana kao najbolje rješenje za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske. Također, za projekt je zaprimljeno pozitivno mišljenje JASPERS-a kojim se isti ocjenjuje prihvatljivim za sufinanciranje iz fondova EU i to u maksimalnom iznosu od 85 posto. Spomenuti iznos namijenjen je među ostalim financiranju izgradnje pristupnih cesta, obilaznice grada Stona, te za radove na poboljšanju postojeće državne ceste D414.

Realizacijom ovog projekta omogućit će se neometan protok roba i ljudi te skratiti vrijeme putovanja od Dubrovnika do Splita, a koristit će i razvoju turizma te osnažiti teritorijalnu povezanost Dubrovačko - neretvanske županije sa sjeverom Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 526 milijuna eura (s PDV-om), odnosno 420 milijuna eura (bez PDV-a) pri čemu je planirani rok za završetak radova 2022. godina.

Izgradnja Pelješkog mosta omogućit će kvalitetno cestovno povezivanje krajnjeg juga Hrvatske sa ostatkom domovine.