Ministar Siniša Hajdaš Dončić sa slovenskim ministrom Zdravkom Počivalšekom obišao gradilište državne ceste D229

Photo /vijest06092015/z6.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek obišli su radove na rekonstrukciji dionice državne ceste D229 GP Miljana-Zagorska Sela.

Podsjetimo, radi se o iznimno važnoj investiciji kojom se podiže kvaliteta i sigurnost prometovanja između hrvatske općine Zagorska Sela i slovenske općine Podčetrtek.

Prilikom obilaska gradilišta ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako će ulaganje u rekonstrukciju državne ceste podići kvalitetu života ljudi uz granicu. Ministar Počivalšek izrazio je zadovoljstvo odvijanjem radova na dionici, te dodao kako će rekonstrukcija prometnice pomoći zadržavanju stanovništva s obje strane granice i to kroz stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjetimo, radovi rekonstrukcije dionice državne ceste odvijaju se na ukupno pet kilometara prometnice pri čemu vrijednost investicije društva Hrvatske ceste iznosi 15 milijuna kuna. Cesta se spaja na pogranični most Plavić – Sedlarjevo, preko rijeke Sutle i važna je za redovno odvijanje prometa između dviju pograničnih općina. U tijeku je i sanacija dvaju klizišta, a vrijednost ulaganja iznosi tri milijuna kuna. Završetak svih radova planiran je za početak prosinca.

Ministri Hajdaš Dončić i Počivalšek susret su iskoristili i za razgovor o sporazumu koji će potpisati dvije države, a vezano za ulaganja i održavanje šesnaest pograničnih mostova uzduž hrvatsko-slovenske granice. Naime, neki od njih su u iznimno dobrom stanju, poput mosta u Murskom Središću, dok drugi, poput mosta u Bregani ili Brodu na Kupi, zahtijevaju žurnu sanaciju. Potpisivanje sporazuma planira se za kraj rujna.

Recimo na kraju kako su ministri sudjelovali i na svečanosti obilježavanja 11. obljetnice proglašenja hrvatsko-slovenske turističke zone „Sutla – dolina izvora zdravlja“. Naime,  stanovnici općina Zagorska Sela i Podčetrtek već tradicionalno na pograničnom mostu Plavić ali i u svim pograničnim mjestima dviju općina, obilježavaju osnivanje zajedničke turističke zone, područja koje s obje strane granice obiluju povijesnim znamenitostima i sačuvanim okolišem, idealnim za razvoj zdravstvenog turizma. Daljnjoj popularizaciji turističke zone zasigurno će pripomoći i završetak radova na obnovi dionice državne ceste D229.