Vlada: Usvojeno Izvješće o pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o korištenju, održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici

Photo sjednica_vlade1_1305.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o korištenju, održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici.

Naime, pregovori između izaslanstva RH i izaslanstva Vlade Mađarske zaključeni su 15. travnja 2015. godine u Budimpešti parafiranjem i usuglašavanjem završnog teksta Sporazuma.

Slijedom navedenoga, predlaže se Vladi RH da prihvati predmetno Izvješće, a kako bi se sklapanjem Sporazuma (na neodređeno vrijeme) cjelovito uredilo pitanje korištenja, održavanja i rekonstrukcije četiri osnovna granična mosta na zajedničkoj državnoj granici.

Vlada Mađarske obvezuje se osigurati korištenje, održavanje i rekonstrukciju za mostove s tri (most na državnoj cesti) i pet otvora (most na autocesti) preko rijeke Mure između Goričana i Letenja. Vlada RH obvezuje se osigurati isto za mostove preko rijeke Drave između Terezinog Polja i Barča te Donjeg Miholjca i Saboča.
 
Stupanjem na snagu ovog Sporazuma prestaje važiti Sporazum između Vlade RH i Vlade Republike Mađarske potpisan 19. travnja 2001. godine.