Ministar Oleg Butković sa suradnicima u radnom posjetu Gradu Imotskom razgovarao o realizaciji izgradnje lokalne cestovne mreže i daljnjem razvoju prometne infrastrukture

Photo nsl MIN-IM 6-5_16.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković susreo se danas u sklopu radnog posjeta Gradu Imotskom s gradonačelnikom Antom Đuzelom i načelnicima općina Imotske krajine. Uz ministra Butkovića u radnome posjetu sudjelovao je i pomoćnik ministra Mario Madunić ispred Uprave prometne inspekcije resornoga Ministarstva. 

Sastanku u zgradi Gradskog poglavarstva prisustvovali su i zamjenik ministra socijalne politike i mladih Ante Babić, direktor Sektora za održavanje i promet Hrvatskih cesta Josip Škorić te predstavnici poduzeća i ustanova u vlasništvu Grada Imotskog.

Na sastanku se raspravljalo o mnogobrojnim aktualnim gradskim i lokalnim problemima te prijedlozima za njihovo rješavanje te je istaknuta potreba kvalitetnog cestovnog povezivanja Grada Imotskog sa autocestom A1 kroz izgradnju pristupne ceste autocesta A1 – Zagvozd – Grubine - Imotski.

“Zaključili smo na zajedničkom sastanku kako je Imotski dugi niz godina  naprosto zaboravljen, posebno u prometnoj infrastrukturi, te  je izgradnja brze ceste Zagvozd - Imotski - granica sa susjednom Bosnom i Hercegovinom prioritetna. Hrvatske ceste odmah će raditi na dokumentaciji što že ubrzati radove, zatim rješavanju imovinsko pravnih pitanja. Sve ono što se sada može odraditi na državnoj prometnici D-60 jeste da se pojačano održava, a ako postoji uredna dokumentacija da se prijeđe radovima. Također već u srijedu je hitan sastanak Hrvatskih cesta iz Zagreba, predstavnika županije  Splitsko - dalmatinske, gdje će se popisati svi ti problemi kako bi se krenulo u realizaciju.”. - istaknuo je ministar Butković i naglasio kako će se realizacijom ove prometnice ostvarit kvalitetna cestovna povezanost sa naseljima Zabiokovlja i Makarske rivijere, ali i rasteretiti  postojeća mreža državnih cesta.

Izgradnja spojne ceste autocesta A1 - Zagvozd - Grubine - Imotski osim što će poboljšati cestovnu povezanost imotskoga područja sa ostatkom Dalmacije pridonijeti će i podizanju opće razine sigurnosti odvijanja prometa po postojećim prometnicama, a što je, ne zaboravimo, od iznimnog značaja za sve stanovnike koji žive u naseljima u neposrednoj blizini problematičnih dionica državnih cesta. Realizacija ovoga projektra potrebna je i zbog sigurnosti sudionika u prometu budući da dionice državnih cesta D76 i D60 koje prolaze područjem grada Imotskog i okolice karakteriziraju mnogobrojna opasna i nepregledna križanja, dok dodatnu prijetnju za sve sudionike u prometu predstavlja gust kamionski promet koji se odvija prema obližnjim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Vinjani Gornji/Vinjani Donji).

Na radnome sastanku ministar Butković i gradnočalnik Đuzel razgovarali su i o pitanju naplate tunelarine u tunelu "Sveti Ilija" te o izgradnji pristupnih cesta do tunela. “Nije logično da netko iz Makarskog primorja mora platiti da bi došao na naplatne kućice i ušao na autocestu. To nema nigdje u Hrvatskoj. Prema tome, istaknuo je Butković, razmatramo sve mogućnosti. Ne mogu sada dati konkretan odgovor, ali ćemo brzo dati odgovor na pitanje tunelarine. Pronaći ćemo i tu rješenje na zadovoljstvo Imoćana, ali i žitelja Makarskog primorja.”. - poručio je ministar Oleg Butković po završetku radnoga sastanka u imotskome Gradskom poglavarstvu.