Ministar Oleg Butković održao sastanak s gradonačelnikom Grada Krka i načelnicima krčkih općina

  • Photo NSL MIN KRK 05-02_18.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković održao je u ponedjeljak, 5. veljače sastanak s gradonačelnikom Grada Krka, Darijom Vasilićem , predstavnicima Primorsko - goranske županije i načelnicima šest otočkih općina: Baške, Dobrinja, Malinske - Dubašnice, Omišlja, Punta i Vrbnika.

Teme današnjeg sastanka bile su vezane uz prometne projekte na otoku, s naglaskom na one cestovne, a razgovaralo se i o projektima izgradnje lučke infrastrukture te o mogućnostima poboljšanja televizijskog i mobilnog signala u naseljima na Otoku Krku.

„Na sastanku smo se dotakli najvažnijih otočkih projekata, između ostalog i postojeće državne ceste D102, koja je tijekom ljetnih mjeseci zagušena,  i zbog velike količine prometa koji pristiže sa okolnih otoka, Cresa i Lošinja. Tražimo najbolje rješenje, bilo da je riječ o proširenju postojeće državne ceste, ili izgradnji potpuno nove otočke magistrale, koja bi išla zapadnim dijelom otoka.“, rekao je nakon sastanka ministar Oleg Butković te dodao da je to jedan od strateških projekata za koji će se u ovoj godini pokušati pronaći rješenje. Dogovoreno je, pritom, da se tijekom izrade Masterplana Primorsko - goranske županije, obuhvati  i to prometno rješenje, a Hrvatske ceste paralelno će pripremati Studiju izvodljivosti, koja će ispitati aktualno stanje.

„Razgovarali smo i o ostalim intervencijama na državnoj cesti D102, o izgradnji kružnih tokova, rješavanju zaobilaznih putova, a dio tih investicija u planu je Hrvatskih cesta za ovu godinu.“, pojasnio je ministar Butković, a te se investicije odnose i na mjesta u općinama Baška, Malinska te Gradu Krku.

Na sastanku je istaknuta i potreba za izgradnjom infopunkta iza Krčkog mosta, stoga je dogovoreno kako će se između Autoceste Rijeka-Zagreb, pod čijim je upravljanjem Krčki most, i predstavnicima krčkih općina održati sastanak kako bi se usuglasilo idejno rješenje i nastavilo s aktivnostima za izgradnju info punkta, koji se već nalazi u prostorno-planskoj dokumentaciji.

Od projekata lučke infrastrukture, istaknuta su četiri projekta na području Primorsko - goranske županije, a to su luke na Cresu, Lošinju, Unijama i Baškoj, a za koje, uz nacionalno sufinanciranje, postoji mogućnost korištenja sredstava EU. Naime, Ministarstvo je raspisalo natječaj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija,  a gdje je, za projekte koji će doprinijeti povezivanju otoka, na raspolaganju oko 80 milijuna eura. S obzirom da su od četiri navedena, tri spremna i prihvatljiva za financiranje, ovo je bila prilika i da se sve ostale aktivira u pripremi dokumentacije i prijave projekata za korištenje bespovratnih sredstava EU, koja su sada, za morske luke, po prvi puta na raspolaganju.

Vezano uz probleme slabijeg mobilnog signala i pokrivenosti određenog broja televizijskih programa, dogovoreno je kako će Ministarstvo u razgovoru s Odašiljačima i vezama te operaterima i nakladnicima pomoći u rješavanju navedene situacije.

Uz ministra Butkovića, na sastanku su sudjelovali i državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac, državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić, pomoćnik ministra, Mario Madunić te član Uprave Hrvatskih cesta, Nikša Konjevod sa suradnicima, dok su delegaciju Primorsko - goranske županije činili zamjenik župana Primorsko - goranske županije, Marko Boras Mandić i županijska pročelnica, Nada Milošević te gradonačelnik Grada Krka, Darijo Vasilić uz nazočnost šest otočkih načelnika.