Sisačko-moslavačkoj županiji više od 7 milijuna kuna EU sredstava za izradu prometnog Masterplana

Photo NSL MIN SK 25-01_18.JPG
inistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, potpisali su danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu Masterplana prometnog razvoja Sisačko - moslavačke županije.

Ugovorom vrijednim 7.039.079,20 kuna, za koji se dodjeljuje 85 posto bespovratnih sredstava iz fondova EU, omogućit će se izrada regionalnog strateškog dokumenta iz područja prometa, kako bi se osnažio razvojni potencijal i osigurali preduvjeti za održivi razvoj lokalne i regionalne mobilnosti. Tako je zahvaljujući potpisanom Ugovoru, Sisačko - moslavačkoj županiji za izradu prometnog Masterplana bespovratno dodijeljeno 5.983.217,32 kuna.   

„Analizom postojećih i budućih prometnih potreba gradova i općina na području Sisačko-moslavačke županije, definirat će se ciljevi i mjere koji će poslužiti za pokretanje razvojnih i infrastrukturnih prometnih projekata“, rekao je ministar Butković te dodao kako je današnji Ugovor, ukupno 21. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji resorno Ministarstvo potpisuje s korisnicima.
„Rok za izradu Masterplana je kraj 2019. godine. Izrada ovog strateškog dokumenta omogućit će planiranje aktivnosti u održavanju i izgradnji prometnica na području Sisačko moslavačke županije“, kazao je povodom današnjeg potpisivanja župan Ivo Žinić.

Dodajmo ovome kako je izrada Masterplana, zajedno s pripadajućom Strateškom studijom procjene utjecaja na okoliš, predviđena i Strategijom prometnog razvoja RH 2014-2030.

Ministar Butković se ukratko osvrnuo i na najvažnije infrastrukturne projekte u Županiji, spomenuvši između ostalog izgradnju novog mosta preko Odre, te radove na budućoj cestovnoj poveznici između autoceste Zagreb – Sisak i grada Siska. 

Riječ je, naime, o projektu čija se ukupna vrijednost procjenjuje na iznos od 200 milijuna kuna, a u koji će se samo tijekom ove godine uložiti oko 50 milijuna kuna.

„Ministarstvo će pristupiti pregovorima s međunarodnim financijskim institucijama, kako bi se zatvorila financijska konstrukcija za završetak nekoliko nezavršenih dionica autocesta, među kojima je i ona od Lekenika do Siska“, istaknuo je ministar Butković.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić prisutne je podsjetio kako je u održavanje i razvoj cestovne mreže od 2011. do 2015. godine, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, uloženo oko 27 milijuna kuna, po prilici isto toliko koliko i tijekom posljednje dvije godine.

„U tijeku je projektiranje izmještanja državne ceste D37 u Sisku“, kazao je direktor Hrvatskih cesta Škorić.

Dodajmo ovome kako je nakon potpisivanja Ugovora, ministar Oleg Butković sa suradnicima obišao sisački Most Gromova. Radi se, podsjetimo, o važnom cestovnom objektu izgrađenom još 1973. godine, na kojem su u tijeku radovi sanacije, a koji bi sukladno planovima trebali završiti sredinom ove godine.