Ministar Siniša Hajdaš Dončić na radnom sastanku s Paulom Vandorenom, šefom Delegacije Europske unije u RH

Photo nsl w 2012 05 16 DELEG EK 002.jpg
O dosadašnjoj realizaciji projekata financiranih iz IPA programa danas su ministar pomorstva,  prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i njegovi suradnici razgovarali s Paulom Vandorenom prvim veleposlanikom EU-a u Hrvatskoj, Richardom Masom, šefom  Odjela za provedbu projekata 2 - Infrastruktura, poljoprivreda, regionalni razvoj, prekogranična suradnja, okoliš i energija, Delegacije EU u RH, i Zoranom Kostićem, task managerom za praćenje provedbe projekata iz IPA-III-a komponente, DEU u RH.

Ministar Hajdaš Dončić naglasio je  značaj korištenja pretpristupnog programa IPA putem kojeg je ostvaren značajan napredak u sektoru prometa te je  predstavio  status i napredak projekata kroz III-a komponentu  Promet  te  I-komponentu. Iznimno je uspješna realizacija provedbe ISPA Projekata u Hrvatskoj, a naročito projekt rekonstrukcije željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica  koji je dovršen dobivanjem uporabnih dozvola. To je prvi projekt u Hrvatskoj te veličine, koji se financira iz pretpristupnih fondova EU i prvi kojim se iz europskih fondova sufinanciraju ulaganja u željezničku infrastrukturu, kazao je ministar.

Paul Vandoren  je pohvalio napredak Hrvatske u projektima koje priprema na području prometne infrastrukture te istaknuo kako je ISPA Projekt relevantan  primjer kako se sredstva pretpristupnih fondova mogu koristiti na dobrobit građana. Deseti željeznički koridor, kojeg je i ova obnovljena dionica dio, projekt je i od europskog interesa. Uspješan dovršetak projekta je unaprjeđenje ne samo u željezničkom sektoru, nego doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta te potiče  konkurentnost Hrvatske i Europe Vandoren je naglasio kako će nam dosadašnje iskustvo s provedbom projekata  koristiti i za strukturne fondove i Kohezijski fond.

U izradi je  nacrt Operativnog programa „Promet“ za strukturne fondove i Kohezijski fond, koji će Republici Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo Europske unije, tijekom zadnjih 6 mjeseci tekućeg programskog razdoblja (2007-2013), istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Vandoren je pohvalio uvođenje u rad Sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS) koji će povećati sigurnost plovidbe Jadranom obzirom da je uspostava ovog sustava obveza Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, a podrazumijeva smanjenje broja pomorskih nesreća, poboljšanje rezultata akcija traganja i spašavanja na moru, te učinkovitosti u intervencijama kod iznenadnih onečišćenja mora s brodova. Sastavni dio ovog sustava čini pomorski radarski sustav u vrijednosti od oko pet milijuna EUR-a kojeg je sa 75 posto sredstava financirala Europska unija iz pretpristupnog programa PHARE 2006, a preostali dio financiran je iz Državnog proračuna RH.


Fotogalerija:
2012. 05. 16. - Ministar Siniša Hajdaš Dončić na radnom sastanku s Paulom Vandorenom, šefom Delegacije Europske unije u RH