Ministar Siniša Hajdaš Dončić u radnom posjetu Požeško - slavonskoj županiji

Photo nsl minSHD-PSZUP 26-10_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je tijekom današnjeg radnog posjeta Požeško - slavonskoj županiji obnovljenu dionicu željezničke pruge između Pleternice i Čaglina, a povodom njezinog skorašnjeg puštanja u redovni putnički promet.

U obilasku su sudjelovali i predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković te predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskog sabora Zdravko Ronko.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako su lokalne pruge, pa tako i ova, iznimno važne za život stanovništva tog područja, odnosno uredno odvijanje prijevoza ljudi i roba između Općine Čaglin te gradova Pleternice i Požege.

Pritom je podsjetio kako hrvatska država osigurava čak 500 milijuna kuna za subvencioniranje željezničkog prometa, kako zbog razvoja gospodarstva, tako i zbog popularizacije željeznice kao ekološki prihvatljivog oblika prijevoza.

Nadalje, samo je tijekom proteklog razdoblja u revitalizaciju slavonskih pruga utrošeno oko 500 milijuna kuna, a s ulaganjima će se nastaviti i dalje.

U slučaju Požeško - slavonske županije, riječ je, dakako, o nastavku radova na obnovi dionice od Čaglina prema Našicama, ali i o ulaganju u željezničku prugu između Pleternice i Požege, u ukupnoj duljini od 12 kilometara.

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša podsjetila je prisutne kako ukupna vrijednost investicije u dionicu Pleternica - Čaglin iznosi 32 milijuna kuna, te dodala kako je za sanaciju prvih devet kilometara pruge korišten potpuno novi materijal, dok je na preostalih osam kilometara upotrijebljen materijal dobiven s remonta koridorske pruge na dionicama oko Novske.

Investicija će podići sigurnost prometovanja željezničkom prugom i zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva, a i građani će u većem broju početi koristiti ovaj oblik prijevoza.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković istaknuo je kako će s prvim ponedjeljkom u studenom između Pleternice i Čaglina prometovati šest vlakova, a što će pridonijeti bržoj komunikaciji u području, kao i porastu broja korisnika linije.

Podsjetimo, zbog iznimno loših tehničkih parametara kao i smanjene sigurnosti za prijevoz roba i putnika, za sav je promet 2010. godine zatvorena dionica željezničke pruge između Pleternice i Čaglina.

Tijekom svibnja 2013. godine započele su aktivnosti na obnovi problematične dionice, u duljini od oko 17 kilometara, na dijelu od kolodvora u Pleternici do kolodvora u Čaglinu.   

Ukupna vrijednost radova i utrošenog materijala iznosila je 32 milijuna kuna, a investicija se financirala sredstvima iz državnog proračuna.

Tako su na spomenutoj dionici izvedeni radovi na demontaži starog kolosijeka, što je uključivalo razvrstavanje pragova i zbrinjavanje starih tračnica, a izgrađen je i novi kolosijek te ugrađeni novi pragovi. Po okončanju ulaganja vlakovi će ovom dionicom pruge moći prometovati brzinom do 80 km/h.

U iduće dvije godine planirana je i obnova dionice na dijelu od Čaglina do Našica, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 18 milijuna kuna. Nastavak ulaganja omogućit će veću mobilnost lokalnog stanovništva, kako srednjoškolaca i studenata, tako i starijih osoba, osobito onih kojima je potrebna zdravstvena skrb u obližnjim regionalnim središtima, Osijeku i Požegi.

Obnova dionice na dijelu do Našica važna je i zbog razvoja gospodarstva na tom području, jer se time otvaraju veće mogućnosti za povećanje željezničkog prijevoza roba i tereta.