Ministar Hajdaš Dončić u posjetu indonežanskim željeznicama

Photo nsl min SHD-BNDG 29-8_13.jpg
Trećeg dana svog službenog posjeta Indoneziji ministar Siniša Hajdaš Dončić posjetio je tvrtku Indonežanske željeznice PT KAI te održao radni sastanak s njezinom Upravom. U svojem je pozdravnom govoru Joko Margono, izvršni direktor logistike i upravljanja imovinom, izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je ministar Hajdaš Dončić jedini strani ministar koji je posjetio njihovu kompaniju te je tom prilikom prezentirao njezinu organizaciju i poslovanje.

Indonežanske željeznice upravljaju željezničkom infratstrukturom i vozilima, a u svojem djelokrugu rada imaju i posebna poduzeća koja se bave turizmom, ugostiteljstvom, upravljanjem željezničke imovine u vlasništvu države, organizacijom prijevoza putnika i logistikom. Željeznička infrastruktura razvijena je na dva otoka u Indoneziji, Javi i Sumatri, a tvrtka se bavi održavanjem postojeće infrastrukture te izgradjom nove sukladno politici koju provodi Ministarstvo prometa Republike Indonezije.

Ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako je upravo razvoj željezničkog sektora u Hrvatskoj jedan od prioriteta aktualne Vlade, koja je u cilju unaprjeđenja željezničke infrastrukture i prijevoza osnovala i  Povjerenstvo za željeznice na čijem je čelu sam premijer. Objasnio je kako je u godinu dana započet proces restrukturiranja hrvatskih željezničkih tvrtki, te kako se vrlo intenzivno radi na projektiranju, moderniziranju, obnovi i gradnji pruga.

„Danas u Hrvatskoj postoje tri odvojena trgovačka društva, HŽ Infrastruktura koja upravlja infrastrukturom i u 100-postotnom je vlasništvu države, HŽ Putnički prijevoz koji do 2017. godine ima jedini pravo organiziranja putničkog prijevoza u državi te HŽ Cargo koji je trenutno u procesu privatizacije do 75 posto poslovnih udjela“, pojasnio je Hajdaš Dončić čelnim ljudima PT KAI-a. Dodao je kako se osim restrukturiranja društava u organizacijskom i funkcionalnom smislu, radi na unaprjeđenju infrastrukture s detaljnim planovima ulaganja kroz fondove Europske unije do 2020. godine te na obnovi voznog parka kroz kupnju novih vozila, koje će proizvesti hrvatske tvrtke.

„Upravo u nekom budućem angažmanu hrvatskih tvrtki u pružanju znanja, iskustva i plasmanu proizvoda na ovo tržište mogla bi ići suradnja Hrvatske i Indonezije na području željezničkg sektora, o čemu ću razgovarati i vašim zamjenikom ministra prometa“, najavio je ministar Hajdaš Dončić.

Rono Pradpidto, izvršni direktor za vozila, naglasio je interes za posjetom hrvatskim željezničkim tvrtkama te učenjem od hrvatskih stručnjaka.

Dražen Margeta, voditelj službe za bilateralnu i ekonomsku suradnju  u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i budući hrvatski veleposlanik u Republici Indoneziji  zamolio je PT KAI da o budućim natječajma za potrebe projektiranja novih pruga ili nabavke vozila obavijeste i Veleposlanstvo RH u Jakarti kako bi hrvatske tvrtke bile pravovremeno informirane.

Ministar Hajdaš Dončić je obećao da će zaključke njihova sastanka prenijeti vodećim ljudima hrvatskih tvrtki kako bi ih potakao da se aktivnije uključe u moguće poslovanje u Indoneziji.