Potpisan Ugovor za realizaciju Glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca u vrijednosti 3,5 milijuna kuna

Photo nsl minSHD-RI 27-2_15.JPG
Ugovor o izradi Glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca na području Grada Rijeke potpisali su danas gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Tom prigodom gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je izrazio zahvalu Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, te napomenuo da bi izrada Glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca trebala završiti maksimalno za godinu dana ako ne i prije, čime bi se stekao preduvjet za povlačenje sredstava iz europskih fondova kojima bi se obnovila prometna infrastruktura riječkog područja.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić tom prilikom je izjavio da sve započelo s donošenjem Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske koji je Vlada usvojila prije nekoliko mjeseci. Napomenuo je da danas potpisani ugovor omogućava daljnje apliciranje prema kohezijskim ili strukturnim fondovima Europske unije prema kojima  bez izrade glavnog plana razvoja ne postoji mogućnost sufinanciranja strateških prometnih  projekata. „Strateški interes ne samo Vlade RH nego i EU je razvoj mediteranskog ili riječkog prometnog pravca koji uključuje željeznički, cestovni, pomorski promet, te zračnu luku na Krku. Grad Rijeka je prvi grad s kojim ministarstvo potpisuje ugovor od 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava a projekt mora završiti do 31.12.2016 godine kako bi se opravdala utrošena sredstva.“ - istaknuo je ministar.

Potpisivanjem ovog Ugovora vrijednog 3.586.803,80 kuna, koji se s 85 posto sredstava financira iz fondova EU, omogućit će se izrada dokumentacije za unaprjeđenja povezanosti različitih prometnih sustava na riječkom području. Plan razvoja trebao bi utvrditi i sagledati cjelinu funkcioniranja cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa te postojećih planiranih projekata poput, izgradnje državne ceste D403 do kontejnerskog terminala Zagrebačka obala, željezničke pruge na dionici Škrljevo – Rijeka – Šapjane te niz projekata vezanih uz integraciju sustava javnog gradskog i prigradskog prometa s ostalim prometnim sustavima.

Ugovor potpisan u Rijeci, prvi je od ukupno deset ugovora koje će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potpisati s lokalnim upravama i samoupravama, te s razvojnim agencijama u Hrvatskoj, koje su se kao i Grad Rijeka prijavile na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Poziv za pripremu projekata iz područja integriranog prometa i održive regionalne / urbane mobilnosti - Operativni program „Promet" 2007. - 2013.“, kojeg je krajem prošle godine raspisalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Riječ je o ugovorima ukupno vrijednim nešto više od 35 milijuna kuna, kojima će lokalne uprave i samouprave, kao i razvojne agencije izrađivati planove prometnog razvoja na području pojedinih gradova, županija i regija. Lokalne uprave i samouprave trebale bi kroz izradu takvih planova i dokumentacija sagledati postojeće i planirane prometne projekte na određenom području kako bi ih se smisleno uklopilo u cjelinu, te biti polazišni dokumenti za daljnje izrade prometnih studija te u konačnici ulaganja u gradnju prometnica i drugih prometnih sadržaja.

Upravo je Strategija prometnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2030. definirala smjernice prometnog planiranja kao dobar okvir za izradu planova i ostale potrebne dokumentacije na lokalnoj razini, a koja će biti komplementarna nacionalnom planu prometnog razvoja.