Potpisan ugovor o gradnji mosta na Savi na koridoru V c

Photo most-sava_11.jpg

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Rudo Vidović potpisao je s predsjednikom uprave Hrvatskih autocesta Stjepkom Bobanom i predstavnikom austrijske tvrtke "Strabag" ugovor o gradnji međudržavnog mosta između Hrvatske i BiH na Savi kod Svilaja, koji je sastavni dio autoceste na paneuropskom koridoru V c, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Vrijednost ugovorenih radova je nešto manja od 21 milijun eura, a cijeli projekt u jednakom će omjeru financirati Hrvatska i BiH.

Budući most trebao bi biti dug 640, a širok 29 metara i betonsko-čelične konstrukcije. Čelični dio konstrukcije bit će težak pet tisuća tona.

Predviđeno je da gradnja traje 24 mjeseca od trenutka kada počnu radovi.

Ovom ugovoru prethodilo je potpisivanje i ratificiranje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica kojim je definiran način izdavanja suglasnosti i građevinske dozvole za međudržavni granični most, kao i zajedničke investicije BiH i Hrvatske.


(Hina)