Ministar Siniša Hajdaš Dončić u radnom obilasku lučkih i cestovnih projekata u Zadru i Zadarskoj županiji

Photo nsl minSHD-ZDZ 30-9_15.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas lučke i cestovne projekte na području grada Zadra i Zadarske županije.

Naime, na zadarskom je području ostvareno ili se realizira više infrastrukturnih projekata koji svojim značajem nadmašuju lokalne okvire i od iznimne su važnosti za razvoj gospodarstva sjeverne Dalmacije ali i cijele Republike Hrvatske.

Među njima se dakako ističu infrastrukturni radovi u luci Gaženica (LOT I, LOT II i LOT IIIa), a koji su, podsjetimo, u potpunosti završeni.

Ukupna vrijednost investicije iznosila je 1,1 mlrd. kuna od čega je 807 milijuna kuna uloženo u protekle tri godine.

Istaknimo pritom da će natječaj za izvođača radova na novoj zgradi putničkog terminala biti objavljen tijekom listopada 2015. godine, dok se završetak natječaja i potpisivanje ugovora s izvođačem očekuje u veljači iduće godine, a sve kako bi krajem 2017. godine izgradnja terminala bila završena.

U nastavku posjeta ministar Hajdaš Dončić obišao je nove investicije prvenstvenog koncesionara teretne Luke Zadar d.d. Naime, Lučka uprava Zadar je s Lukom Zadar d.d. potpisala ugovor o prvenstvenoj koncesiji na lučkom području teretne luke Gaženica na 25 godina, čime se Luka obvezala u narednih 10 godina investirati ukupno 215,8 milijuna kuna.

S investicijama na području Luke ministra je upoznao direktor Nikola Dragičević koji ga je izvijestio o radovima na rekonstrukciji hladnjače na gatu rasutih tereta vrijednosti šest milijuna kuna, izgradnji ograde oko luke vrijednosti milijun kuna te izgradnji sustava odvodnje za fekalne i oborinske vode u vrijednosti od pet milijuna kuna. Procjenjuje se da će samo tijekom ove godine vrijednost investicija iznositi 12 milijuna kuna, dok su za 2016. godinu planirana ulaganja u iznosu od oko 20 milijuna kuna.

Obilazak Zadarske županije ministar Siniša Hajdaš Dončić završio je posjetom Bibinju gdje je u tijeku rekonstrukcija i denivelacija križanja Jadranske magistrale (državne ceste D8) i županijske ceste Ž6039. Radi se o izrazito nepreglednom raskrižju, s iznimno gustim prometom, te će se zbog podizanja sigurnosti i protočnosti prometa na istom, županijska cesta provesti ispod državne. Investitor projekta je društvo Hrvatske ceste, a ukupna vrijednost investicije iznosi 12.759.310,37 kuna (bez PDV-a). Radove na izgradnji križanja izvodi Zajednica ponuditelja SARAĐEN d.o.o. (vodeći partner) i SWIETELSKY Baugesellschaft m.b.H., dok je predviđeni rok za završetak projekta veljača 2016. godine.