Potpisan Ugovor za izradu Studije prometnog razvoja Karlovačke županije

Photo nsl minSHD-KAZUP 28-5_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i karlovački župan Ivan Vučić potpisali su danas u Karlovcu Ugovor za izradu Studije prometnog razvoja Karlovačke županije u vrijednosti od 3.466.632,00 kuna, koji se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„U Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske, koju je prošle godine usvojila Vlada, postavljeni su temelji za financiranje projekata urbane i regionalne mobilnosti budući je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture po prvi puta u prometnu Strategiju uvrstilo taj prometni sektor. Strategija je također omogućila da iz Operativnog programa Promet 2007.-2013. financiramo projekte, najviše u cestovnom sektoru, kao što su most Čiovo i Obilaznica Splita LOT2 te Zračna luka Dubrovnik, ali i to da s 43 milijuna kuna sufinanciramo izradu Masterplanova, kao nužne dokumentacije za financiranje projekata gradske, prigradske i regionalne mobilnosti.„ ,pojasnio je uvodno na potpisivanju Ugovora ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i čestitao Karlovačkoj županiji i Razvojnoj agenciji – KARLA što su jedna od ukupno deset jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave te razvojnih agencija, kojima je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dodijelilo sredstva za financiranje ovog projekta.

Riječ je o studiji koja će dati rješenja za prometno povezivanje javnim prijevozom između gradova i općina unutar Županije te naznačiti mogućnosti povezivanja sa susjednim županijama, posebice Gradom Zagrebom, Siskom i Rijekom te pograničnim regijama u susjednim državama, koja se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto osigurava Karlovačka županija kao korisnik projekta.

„Karlovačka županija će u suradnji s županijskom Razvojnom agencijom - KARLA i uz podršku Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, po potpisivanju ugovora krenuti u daljnju realizaciju projekta, odnosno u raspisivanje natječaja za izradu studije“ – rekao je prilikom potpisivanja župan Ivan Vučić te dodao kako će se kroz realizaciju Masterplana riješiti i pitanje prometnih gužvi na izlazu s autoceste u Karlovcu.

U Studiji će se posebna pažnja posvetiti dnevnim migracijama učenika, studenata i radnika te povezivanju javnog prijevoza s najjednostavnijim oblicima mobilnosti kao što su vožnja biciklom i pješačenje, a naglasak će biti stavljen i na tranzitni promet.

Potpisivanju Ugovora za izradu Studije prometnog razvoja koja će biti temeljni strateški dokument za planiranje održivog prometnog sustava Karlovačke županije za razdoblje 2015. - 2027. godine, prisustvovao je i Viktor Šegrt, direktor Razvojne agencije Karlovačke županije – Karla d.o.o., koja je Županiji partner na projektu.

Ministarstvo je dosada potpisalo osam ugovora ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna, temeljem natječaja na kojem su lokalne i regionalne uprave i samouprave te razvojne agencije dobile bespovratna sredstva s kojima će izrađivati Masterplanove, odnosno planove prometnog razvoja na području svojih gradova, županija i regija. Ukoliko sva izrađena rezultira projektima odobrenim za sufinanciranje iz fondova Europske unije, u ove projekte na razini cijele Hrvatske iz financijskog razdoblja 2014 – 2020 bit će uloženo ukupno 1,55 milijardi kuna.