Ministar Oleg Butković na CEI-u sudjelovao u razgovorima o realizaciji regionalnih prometnih i infrastrukturnih projekata

Photo nsl MIN-CEISUM 13-12_16.jpg
Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na CEI Konferenciji predvodio je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji je u ime hrvatske Vlade sudjelovao u razgovorima o infrastrukturnim projektima koji su u zajedničkim planovima realizacije Hrvatske i Bosne i Hercegocvine.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svojstvu domaćina upozorio je kako kao u cijelom svijetu i u Europi postoji sve veći jaz između istoka i zapada.

"Prosječan BDP po glavi stanovnika u istočnoevropskim zemljama iznosi manje od 50% BDP-a u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama. Takva nejednakost u razvoju i životnom standardu znači da se većina zemalja u središnjoj i istočnoj Europi, članica SEI-ja, ne razvija sukladno zahtijevanoj dinamici, što kao najizazovniju konzekvencu ima migraciju mladih, obrazovanih i talentiranih ljudi te porast radikalizma koji ugrožava temeljne vrijednosti bazirane na pravdi i pravičnosti.". - upozorio je predsjedavajući Zvizdić te istaknuo kako je upravo SEI jedna od organizacija koja konzistentno i godinama ulaže velike napore da se postojeće razlike smanje.

Nakon završetka radnoga dijela zasjedanja ministar Oleg Butković na prigodnoj tiskovnoj konferenciji izrazio je zadovoljstvo razgovrima svih uključenih sudionika te je, iznoseći stav Vlade RH, istaknuo potrebu jačanja suradnje zemalja članica asocijacije s ciljem zajedničkoga doprinosa u iznalasku rješenja aktualnih poteškoća, sa kojima se podjednako suočavaju sve države članice.

"Jedinstveni smo na stajalištu da izazovima migrantske krize i terorizma treba pristupiti vrlo oprezno razmjenjujući uzajamna iskustva i poštujući zakone i temeljne ljudske vrijednosti.". - rekao je ministar Butković te dodao kako je posebice važno to što je otvoreno pitanje europskih prometnih koridora i infrastrukturnih projekata.

Potvrdio je kako je s ministrom prometa i komunikacija BiH Ismirom Juskom razgovarao o takvim projektima od značaja za dvije susjedne zemlje, a posebice je potaknuto pitanje dovršetka gradnje mostova na Savi kod Svilaja i Gradiške te revitalizacije unsko-sanske pruge koja, iako prolazi teritorijem BiH, predstavlja dio najkraće željezničke veze između Zagreba i Splita.

Ministar Butković najavio je kako će upravo veliki infrastrukturni projekti biti tema zajedničke sjednice vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH koja je u pripremi. Na upit o razlozima ukidanja putničkog željezničkog prometa između Sarajeva i Zagreba, na što su se odlučile Željeznice Federacije BiH, ministar Butković je odgovorio kako su u pozadini financijski razlozi, ali je istaknuo kako će osobno poduzeti sve da se taj problem riješi.

Na marginama sarajevskog sastanka potpisan je i Memorandum o razumijevanju između SEI i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), s ciljem učinkovitijeg suočavanja s izazovima migrantske krize koja izravno pogađa europski kontinent.

Glavni tajnik SEI, Giovanni Caracciolo di Vietri u tom kontekstu istaknuo je da SEI ima potrebu izravno se suočiti s problemima izazvanim masovnim migracijama dodajući kako su u SEI-ju uvjereni u znatno bolju koordinaciju i uporabu raspoloživih fondova na temelju suradnje sa IOM-om, do.", dok je savjetnik u IOM-u, Pasquale Lupoli istaknuo kako zaštita nacionalnih granica mora postojati, no na način koji će biti na dobrobit država i izbjeglica čije se potrebe moraju uvažavati.

Sedamnaest zemalja članica inicijative su, osim Hrvatske, još i Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.