Ministar Oleg Butković u radnom obilasku cestovnih projekata u Matuljima i Pazinu te na radnom sastanku u Gradu Poreču na temu daljnjih planiranih aktivnosti Hrvatskih cesta d.o.o. na navedenim područjima

Photo nsl MIN-ISTRA 8-9_16.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas u radnom obilasku projekata cestovne infrastrukture na području Matulja i Pazina te održao radni sastanak s predstavnicima Grada Poreča na temu nastavka izgradnje južnog dijela porečke gradske zaobilaznice.

Zajedno sa ministrom Butkovićem, u obilasku područja budućih investicija sudjelovali su direktor Hrvatskih cesta d.o.o., Josip Škorić te predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, kroz koje prolaze infrastrukturni zahvati.

Današnji radni obilazak ministar je započeo na lokaciji budućeg projekta dogradnje raskrižja D3 (Matulji - Učka) i D8 te rekonstrukcije čvora "Matulji" na autocesti A7.

Za navedene infrastrukturne zahvate završeno je projektiranje te se do kraja godine očekuje ishođenje građevinske dozvole, a sve kako bi se u prvom kvartalu 2017. godine moglo započeti s radovima. Ukupna vrijednost Projekta procijenjena je na iznos od 20,5 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ministar Oleg Butković potom se uputio u grad Poreč gdje je s gradonačelnikom, Edijem Štifanićem i županom Istarske županije, Valterom Flegom održao radni sastanak na temu usklađivanja aktivnosti između lokalne samouprave i Hrvatskih cesta d.o.o., a ususret skorom početku radova na izgradnji južnog dijela porečke gradske zaobilaznice (III. i IV. faza).

"Riječ je o projektu prijavljenom za sufinanciranje iz EU fondova dovršetkom kojeg će se područje grada Poreča prometno rasteretiti te će tranzitni promet u potpunosti biti preusmjeren na novu prometnicu.". - rekao je ministar Butković dodavši kako se vrijednost cjelokupnog projekta procjenjuje na oko gotovo 22,5 milijuna kuna.

Ministar je obišao i lokaciju budućeg projekta Istarski Y (Rogovići) - Lindarski Križ: "Riječ je o strateškoj investiciji, izuzetno značajnoj kako za Grad Pazin tako i za cijelu Istarsku županiju. Tom zaobilaznicom se zapravo želi rasteretiti promet kroz sam grad s obzirom da je to jedini spoj zapadne obale Istre prema Labinu odnosno istočnoj obali ove županije.". - rekao je prilikom obilaska budućega gradilišta resorni ministar, Oleg Butković.

Projektiranje dionice je završeno te je današnjega  radnog obilaska spomenuti infrastrukturni Projekt prezentiran gradonačelniku Grada Pazina, Renatu Krulčiću i predstavncima gravitirajućih lokalnih samouprava okolnih općina i gradova.

Projektu dvotračne državne ceste dužine 6,14 km, s početkom zahvata na ulazu u gospodarsku zonu Ciburi, procijenjene je vrijednosti troškova izgradnje u iznosu od 42,5 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ishođenje građevinske dozvole i pokretanje javne nabave za odabir izvođača radova na izgradnji prometnice očekuju se u prvom kvartalu 2017. godine.