Ministar Butković i potpredsjednica Vlade Mihajlović: Prvi korak za milijardu eura vrijednu obnovu pruge Zagreb - Beograd

Photo NSL MIN BG 09-03_18.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica graditeljstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović u Beogradu su, u petak, potpisali Memorandum o suradnji na unaprjeđenju željezničke pruge Zagreb - Beograd. Uz potpis Memoranduma, dvoje resornih ministara, tijekom bilateralnog susreta razgovaralo je i o suradnji dviju zemalja u području prometa i infrastrukture.

Ministar Butković istaknuo je kako je rekonstrukcija pruge Zagreb - Beograd trenutno jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regiji, a s obzirom da se obje zemlje nalaze na bivšem X. Koridoru, koji povezuje ne samo Hrvatsku i Srbiju, već i druge europske zemlje na pravcu od istoka prema zapadu Europe.

“Izgradnja i rekonstrukcija željezničkog X. Koridora prioritet je za Hrvatsku, a jedan dio novca smo već investirali u prethodnom razdoblju uz pomoć sredstava EU, a za rekonstrukciju preostalih dionica bit će nam potrebno oko milijardu eura, koje također, u najvećoj mjeri, planiramo osigurati iz fondova EU.

Ministar mora, prometa i infrastrukture izrazio je zadovoljstvo što je, u ovako kratkom roku, mjesec dana nakon posjete predsjednika Srbije Zagrebu, pripremljen današnji sastanak i potpisivanje Memoranduma i potom dodao da je veliki broj konkretnih problema već riješen na razini nižoj od ministarske.

“Razgovarali smo danas i o drugim projektima, o održavanju graničnih mostova između dvije države, o projektima u unutarnjoj plovidbi i boljem korištenju potencijala rijeka Dunava i Save. Vjerujem da će svi koraci koje smo danas dogovorili, a koji su vrlo konkretni i uključuju skorašnje potpisivanje Sporazuma i o graničnim mostovima, doprinijeti još boljem povezivanju naše dvije države i unaprjeđenju gospodarskih odnosa.”, rekao je ministar Butković.

“Memorandum koji smo danas potpisali je prvi opipljiv rezultat posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Mnogo je razloga za rekonstrukciju ove pruge, od boljeg povezivanja u regiji, većeg prijevoza tereta i putnika, do bržeg ekonomskog razvoja, jer je infrastrukturno povezivanje investicija važna za budućnost.”, rekla je potpredsjednica Mihajlović na konferenciji za novinare poslije potpisivanja Memoranduma.

Također, dodala je da su se Srbija i Hrvatska, u jednom članku Memoranduma obvezale zajedno aplicirati za EU sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova.”, te dodala kako će, u sljedećih mjesec dana biti poznati detalji o statusu projektne dokumentacije i dogovoreni budući koraci. Naš plan je da pruga Beograd - Zagreb bude rekonstruirana za brzinu od 160 kilometara na sat, čime će se vrijeme putovanja skratiti sa sadašnjih 7 i pol sati na najviše četiri.”, rekla je Mihajlović.

Tijekom bilateralnog susreta dvaju ministara dogovoreno je formiranje zajedničke radne skupine na razini državnih tajnika koji će na tome raditi, a sljedeći susret ministara dogovoren je za kraj svibnja. Dogovorena je i priprema sporazum o zajedničkom održavanju mostova između Srbije i Hrvatske tijekom idućeg mjeseca.

Na sastanku su, uz ministra Butkovića i potpredsjednica Vlade Mihajlović, sudjelovali i državni tajnici dvaju ministarstava te predstavnici željezničkih, cestovnih i zračnih tvrtki s jedne i druge strane te unutarnje plovidbe i riječnog prometa.