Ministar Siniša Hajdaš Dončić u obilasku pogona tvrtke Končar Električna vozila

Photo nsl minSHD-RKON 28-4_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas proizvodne pogone tvrtke Končar Električna vozila, a gdje je u tijeku proizvodnja niskopodnih vlakova za društvo HŽ Putnički prijevoz.

U obilasku postrojenja sudjelovali su i pomoćnik ministra Igor Cigula te načelnica Sektora za željeznice i žičare Snježana Josipović.

Sa proizvodnim procesom ministra su upoznali predsjednik Uprave tvrtke Končar Elektroindustrija Darinko Bago i predsjednik Uprave Končar  Električna vozila Ivan Bahun, koji su ga proveli kroz proizvodne hale te mu približili aktivnosti na izradi elektromotornog vlaka. Naime, posjet tvrtki organiziran je povodom primopredaje dva nova elektromotorna vlaka HŽ - Puntičkom prijevozu, koja će uslijediti do 30. travnja ove godine, a kako bi tijekom svibnja mogli biti pušteni u redovni putnički promet.

Na početku obilaska ministar Hajdaš Dončić sudjelovao je u demonstraciji vožnje novim elektromotornim vlakom, te se na licu mjesta upoznao s tehničkim karakteristikama, dizajnom i voznim svojstvima vozila. U nastavku je obišao proizvodne hale u kojima se odvijaju radovi na proizvodnji vlaka.

Predstavnici proizvođača ukratko su objasnili proizvodni ciklus izrade vlaka, te upoznali okupljene s različitim fazama proizvodnje vozila.

Po završetku posjeta, u prostorijama tvrtke Končar Električna vozila održana je kraća prezentacija na kojoj su izneseni poslovni planovi društva za predstojeće razdoblje.

Podsjetimo, radi se o vlaku sastavljenom od četverodijelne elektromotorne niskopodne garniture, maksimalne brzine 160 km/h, koji raspolaže sa 210 sjedećih mjesta, dok mu je ukupni kapacitet 419 osoba. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata sa svake strane, ima pokretnu rampu za ulazak i izlazak osoba s invaliditetom te prostor za bicikle.

Putnički prostor čini jedinstvena i prostrana cjelina u kojoj su ugrađene djelomične pregrade koje vizualno ne zatvaraju prostor, a putnike štite od prodora hladnog zraka prilikom otvaranja vrata.

Sjedala su izvedena kao dvosjedi, osim u dijelu prostora namijenjenog osobama sa smanjenom pokretljivošću u koja su ugrađena jednosjedi i preklopna sjedala. Zahvaljujući dvostrukim širokim vratima, omogućen je brzi izlazak i ulazak većeg broja putnika, a prozorska stakla su zatamnjena 60% radi zaštite od sunca. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi).

Ugovori o isporuci 44 nova niskopodna putnička vlaka potpisani su 30. siječnja 2014. između društva Končar Električna vozila i HŽ Putničkog prijevoza. Posao je dobiven na međunarodnim natječajima koji su objavljeni u prosincu 2012. (za 32 elektromotorna vlaka) i siječnju 2013. godine (za 12 dizelsko - električnih vlakova). Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1,63 milijarde kuna (bez PDV-a), a bit će realizirani u dvije faze. Prva faza podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i 1 dizelsko-električni vlak, a druga faza isporuku 12 elektromotornih i 11 dizelsko - električnih vlakova.

Do kraja 2017. godine svi bi vlakovi trebali biti isporučeni, a njihovim će se puštanjem u promet podići razina kvalitete putovanja vozilima HŽ Putničkog prijevoza.

Istaknimo na kraju, da u procesu proizvodnje vlaka uz društvo Končar Električna vozila, sudjeluje i veliki broj domaćih kooperanata, dok na izradi ovako sofisticiranog proizvoda radi više od 3000 ljudi.