Otvoren novi putnički terminal Zračne luke Dubrovnik

Photo nsl MIN-ZLDU 12-5_17.jpg

U izaslanstvu predsjednika Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i direktorom Zračne luke Dubrovnik Rokom Tolićem svečano je u petak, 12. svibnja otvorio novi putnički terminal Zračne luke Dubrovnik vrijedan 476,5 milijuna kuna.

Ciljevi projekta razvoja Zračne luke Dubrovnik, a kojeg je dio i novootvoreni putnički terminal - dio “C” pristanišne zgrade, osiguranje je dovoljnih kapaciteta zračne luke za domaći i međunarodni promet, skraćivanje vremena putovanja radi ukupne ekonomske koristi stanovništva i posjetitelja, poboljšanje zaštite, sigurnosti i pouzdanosti, a njegova vrijednost iznosi više od 2,1 milijardi kuna.

„Zadovoljstvo mi je danas stajati ovdje, na mjestu novog putničkog terminala Zračne luke Dubrovnik, koji je trudom i vrijednošću djelatnika Zračne luke postao uistinu impresivno zdanje, koje se bez ikakve sumnje može usporediti s jednako atraktivni zračnim lukama u Europi i svijetu.“, rekao je prilikom otvaranja novog putničkog terminala ministar mora, prometa i infrastrukture i dodao kako Dubrovnik iz dana u dan bilježi sve veći turistički rast i kako će ova nova vrata Dubrovnika biti dodatni  impuls još većem povećanju broja gostiju u budućnosti i gospodarskom rastu krajnjeg Juga Hrvatske.

Ministar Butković istaknuo je kako se otvorenjem zgrade novog terminala, u prometnom i simboličkom smislu, dodatno jača povezanost tog kraja Hrvatske i nastavlja proces rješavanja pitanja prometne nepristupačnosti i izoliranosti područja Dubrovačko - neretvanske županije. “ U tom je kontekstu izgradnja terminala mnogo više od običnog projekta proširenja zračne luke, ali je i jasna potvrda da Vlada Republike Hrvatske intenzivno radi na rješavanju pitanja prometne razdvojenosti krajnjeg Juga Hrvatske, što će se u potpunosti riješiti realizacijom „projekta svih projekata“,  izgradnjom  Pelješkog mosta.”, zaključio je resorni ministar Oleg Butković.

Projektom razvoja Zračne luke Dubrovnik povećat će se kapaciteti za postojeći i planirani promet, a Zračna luka Dubrovnik prošle je godine zabilježila rekordan broj putnika, na što se osvrnuo direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić, koji se ovom prilikom prisjetio kako su došli do realizacije projekta, koji se sufinancira iz fondova Europske unije.

"Zadnjih nekoliko godina hodočastili smo po uredima ministarstava i uvijek smo bili dobro primljeni. Zahvaljujem se Vladi koja je odlučila da se dobit Zračne luke reinvestira, a nadam se da će to tako biti i ove godine. Već sada ugovaramo iduću godinu i nastavljamo dalje s projektom.'', rekao je direktor zračne luke, koji se i zahvalio Vladi, resornom ministru Olegu Butkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac te čestitao svim kooperantima koji su zgradu napravili u roku i bez izlazaka iz financijskog okvira.

Otvaranju novog putničkog terminala, prisustvovali su i župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Povjerenica Vlade za grad Dubrovnik Nada Medović, predstavnici Općine Konavle i mjesta Ćilipi, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te pomoćnici ministra mora, prometa i infrastrukture Jure Šarić i Josip Bilaver, kao i velik broj kooperanata, izvođača radova i drugih uzvanika.

''Mi nismo dostupni dovoljno turistima, zato je ovo veliki korak ka premošćivanju te prepreke. Predstoji nam projekt svih projekata, a to je Pelješki most, kao i bitke za povezivanje ove Zračne luke s Dubrovnikom, Metkovićem, otocima. Bez toga naš turizam neće biti zaokružen.“, rekao je župan Nikola Dobroslavić obraćajući se uzvanicima svečanog otvorenja putničkog terminala te dodao kako je ovo veliki dan i poticaj za daljnje projekte.

Površina novotvorene pristanišne zgrade „C“ iznosi 27 tisuća m2, ima četiri aviomosta, a ukupni kapacitet putničke zgrade iznosi više od 4 milijuna putnika. Njegovom će izgradnjom dubrovačko zračno pristanište u potpunosti udovoljavati standardima suvremenog poslovanja, a projektom razvoja zračne luke, čiji se završetak očekuje 2019. godine, podići će se sigurnosni, operativni i tehnički standardi, a zračna luka osposobiti za punu primjenu schengenskog režima prelaska granice.

Provedba projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik započela je 2014. godine i financira se sredstvima Europske unije, a opći ciljevi su mu postizanje smanjenja nezaposlenosti i povećanje ulaganja u regiju, poboljšanje povezanosti s ostatkom Hrvatske i EU, podizanje kvalitete života u regiji te poboljšanje usluge prijevoza, slobode kretanja ljudi i roba te primjena Schengena.