Sastanak ministra Butkovića s predstavnicima jedinica lokalne uprave otoka Korčule

Photo nsl MIN-KORC 4-3_17.jpg
U Gradskoj vijećnici grada Korčule ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i suradnici održali su sastanak s načelnicima otočkih općina. Domaćin susreta bio je korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris, dok je županijsku vlast predstavljao župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

U svojem je izlaganju ministar Butković istaknuo kako se sve aktivnosti vezane uz izgradnju  Pelješkog mosta izravno tiču i otoka Korčule jer će budući most i prateća cestovna infrastruktura otok prometno približiti svima onima koji na otok dolaze, ponajprije stanovnicima i njihovim gostima.

Podsjetimo pritom kako postojeće državne ceste D414 i D415, svojim kapacitetom i karakteristikama ne odgovaraju suvremenim prometnim potrebama, a s obzirom da prolaze kroz središta mnogobrojnih peljeških naselja izravno utječu i na sigurnost svih sudionika u prometu te je njihova rekonstrukcija i modernizacija neophodna. Obnovom postojećih i izgradnjom novih cesta podići će se ukupna razina prometne usluge na  pelješko - korčulanskom području.

Ministar Butković podsjetio je okupljene i na prošlotjedno potpisivanje Ugovora o projektima u lukama otvorenim za javni promet kojima je za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje osigurano 50 milijuna kuna raspoređenih na 18 projekata u 7 obalno-otočnih županija. Ugovor je među ostalim potpisan i s ravnateljem Županijske lučke uprave Vela Luka.

Vladi RH se na svim dosad poduzetim radnjama vezanim uz izgradnju infrastrukture na području Dubrovačko - neretvanske županije zahvalio župan Nikola Dobroslavić. I on je spomenuo projekt izgradnje Pelješkog mosta te dodao kako se radi o infrastrukturnom zahvatu od šireg geostrateškog značenja čijom se realizacijom rješava pitanje prometne povezanosti teritorijalno razdvojenog dijela Republike Hrvatske, ali i omogućava daljnje približavanje južnodalmatinskih otoka Korčule, Mljeta i Lastova obali.

U tom kontekstu treba promatrati i projekte trajektnih pristaništa u Perni i Polačištu čija će izgradnja u budućnosti omogućiti bolju prometnu povezanost poluotoka Pelješca sa istočnom obalom otoka Korčule.

U razgovoru sa otočkim načelnicima posebno je istaknuta potreba izgradnje zračne luke kod Smokvice kao i realizacija nove trajektne i ribarske luke u Veloj Luci. Spomenut je i problem određivanje granica pomorskog dobra te njezin utjecaj na potencijalna turistička ulaganja, kao i pitanje sanacije postojeće lučke infrastrukture.