Predstavljena idejna rješenja za Master plan Nove luke Sisak

Photo NSL IPA-008.jpg
Na radnom sastanku pod nazivom „ Varijante idejnih rješenja Nove luke Sisak“, koji je održan danas u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavljena su tri moguća rješenja za izradu lučke infrastrukture Nove luke Sisak.

Moguća rješenja izgradnje Nove luke Sisak u okviru projekta „Tehnička pomoć za Master plan Nove luka Sisak“ predstavili su stručnjaci konzorcija na čelu s s tvrtkom iC Consulenten, koji su osim prijedloga idejnih rješenja osnovne lučke infrastrukture, iznijeli i rezultate analize tržišta i prometa roba te hidraulične studije.

Na sastanku je tako bilo riječi i o velikim potencijalima rijeke Save, vezano uz njenu plovnost i prijevoz tereta, kao i prednosti blizine željezničke i cestovne mreže. Zaključeno je kako će rijeka Sava u potpunosti u funkciji biti do kraja 2018. godine, kao plovni put četvrte međunarodne klase plovnosti.
 
Tvrtke iC Consulenten,TinaVienna GmbH, Hidrokonzalt d .o.o., Gedon – Zagreb d.o.o i DVOKUT ECRO d.o.o. na sva tri rješenja primjenili su ispitivanje sljedećim parametrima hidrauličnu analizu, prometne mogućnosti, mogućnosti skladištenja i veličine područja, utjecaja luke na okoliš te sigurnosne mjere poput zaštite od poplava. Budući se prema svim parametrima pokazala kao najbolje rješenje, stručnjaci konzorcija svoju su preporuku dali rješenju B.



Radnom sastanku su prisustvovali i ravnatelj Lučke uprave Sisak Ivica Štefičić sa suradnicima, predstavnici Središnje državne agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) te predstavnici Agencije za vodne putove.

Projekt Tehnička pomoć za izradu Master plan Nove luke Sisak uključuje izradu studije izvedivosti, studije isplativosti i studije utjecaja na okoliš, a u sklopu projekta bit će izrađen i prijedlog Aplikacije za sufinanciranje iz EU fondova, što čini osnovicu za daljnjurealizaciju projekta.

Vrijednost projekta, financiranog iz fondova EU iznosi oko milijun i pol eura, započeo je krajem kolovoza 2012. godine itrajat će do rujna 2013. godine.

FOTOGALERIJA