Vlada RH: Usvojena Odluka o financiranju projekta „Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok“

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o financiranju projekta „Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok“.

Odlukom se osiguravaju sredstva za financiranje prihvatljivih troškova Projekta procijenjenih na iznos od 80,8 milijuna eura ili 614,39 milijuna kuna (bez PDV-a), a koja će osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava iz fondova EU.

Istaknimo kako se ovom Odlukom društvu HŽ Infrastruktura osigurava nesmetana provedba projekta u skladu s planiranom dinamikom, te se uklanjaju moguće prepreke za donošenje odluka o odabiru iz postupka javne nabave kao i prepreke za potpisivanje ugovora sa odabranim ponuditeljima.

Projekt se planira financirati u razdoblju od tri godine od ugovaranja, pri čemu je društvo HŽ Infrastruktura d.o.o. dužno osigurati sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te sredstva za neprihvatljive troškove vezano uz provedbu Projekta.

Sredstva za financiranje prihvatljivih troškova Projekta planirana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2017. godinu i projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Podsjetimo, željezničku prugu Zaprešić – Zabok, ukupne duljine 24 km, karakterizira iznimno visok stupanj dotrajalosti. Najveća dopuštena brzina na dionici smanjena je sa 100km/h na 60km/h na dijelu pruge Zaprešić – V. Trgovišće, odnosno na 40km/h  između V. Trgovišća i Zaboka. Realizacijom projekta modernizacije i elektrifikacije pruge brzim vlakovima trebat će 50%, a putničkim 30% manje vremena za prelazak dionice između Zaprešića i Zaboka.