Konferencija Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“

Photo SJED-VLAD01 29_nsl.jpg
U Kongresnoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održava se Konferencija Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“. Na konferenciji sudjeluju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade Branko Grčić, Milanka Opačić i Ranko Ostojić, te ministri Siniša Hajdaš Dončić, Ivan Vrdoljak, Slavko Linić, Tihomir Jakovina, Anka Mrak Taritaš, Mihael Zmajlović, Mirando Mrsić i Orsat Miljenić.

Konferencija ima karakter savjetovanja, s ciljem analize stanja u poslovanju, restrukturiranju i ulaganju trgovačkih društava, utvrđivanje trendova i načina poboljšanja učinkovitosti poslovanja te planovi za 2014. godinu.

U obraćanju nazočnima, premijer Milanović potvrdio je da Republika Hrvatska ulazi u europsku proceduru prekomjernog deficita, pojasnivši da se od Hrvatske očekuje da u tri godine svede manjak proračuna na ispod 3 posto te da javni dug spusti ispod 60 posto BDP-a. „Također, od nas se očekuje da do tog cilja, koji je ponajprije u hrvatskom, a tek onda i u europskom interesu, dođemo povećanjem proračunskih prihoda i istovremenim smanjivanjem državnih rashoda“. Pojasnio je da je borba s prekomjernim deficitom i zaduženošću besmislena, ako se ubrzo ne pokrene rast gospodarstva i razvoj te novo zapošljavanje, istaknuvši da je uloga javnih poduzeća u tom poslu vrlo važna i nezamjenjiva, govoreći pritom o realizaciji investicijskih potencijala javnih poduzeća.

Izvijestio je i da proces racionalizacije poslovanja i smanjivanja viška zaposlenih već neko vrijeme teče u svim javnim tvrtkama, ali različitom dinamikom i intenzitetom od tvrtke do tvrtke, istaknuvši pritom javna poduzeća koja u tome prednjače, poput Hrvatske pošte i HŽ Infrastrukture. Dodao je da ima i određeni broj tvrtki koje izbjegavaju nužne reforme i ustežu se od mjera koje su jasne i čiju provedbu Vlada mjesecima očekuje, napomenuvši da više neće biti tolerancije prema odstupanju od postavljenih ciljeva i planova investicija. „Očekujem punu posvećenost reformama i povećanju efikasnosti, a pritom morate voditi računa da ni za milimetar ne smije pasti kvaliteta javnih usluga koje javna poduzeća pružaju građanima, rekao je, ponovivši da Vlada neće biti popustljiva prema upravama koje ne žele, ne mogu ili ne znaju raditi ono što im je posao.

Predsjednik Vlade Milanović podsjetio je da je u ove dvije godine napravljen iskorak kad je riječ o javnim tvrtkama. Naglasio je da ukupni podaci o poslovanju govore da se prihodi kontinuirano povećavaju, a troškovi smanjuju te da će ove godine broj zaposlenih biti sveden na ispod 50 tisuća. Također, izvijestio je da je iznos ukupnih investicija javnih poduzeća po zaposlenome, u razdoblju od 2011. do 2013. godine, bio 478 tisuća kuna, dok će se na kraju ove godine – gledano u razdoblju od 2012. do 2014. – taj iznos popeti na 628 tisuća kuna. Dodao je da Vlada ove godine od javnih poduzeća očekuje investicije nakon što se provede proces saniranja dugova, restrukturiranja i pripreme dokumentacija.

Isto tako, istaknuo je da će Vlada tijekom ove godine intenzivirati privatizacijske procese vezane za državnu imovinu, pa tako i za poduzeća u vlasništvu države. „Vlada inzistira na kooperativnosti uprava onih poduzeća koja kanimo privatizirati ili pronaći strateške partnere“, rekao je, pojasnivši da se ne radi o rasprodaji državne imovine. „To je korak prema većoj konkurentnosti i novim radnim mjestima“.

Na kraju svog govora, premijer je izrazio podršku onim javnim poduzećima koja se trude pošteno i odgovorno, s vidljivim rezultatima, obavljati častan, težak i važan posao, istaknuvši da upravljanje javnim poduzećima jest provođenje politike Vlade. „Za to smo dobili mandat i očekujemo da javna poduzeća budu okosnica razvoja i ogledalo uređene države kakvu gradimo“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić na Konferenciji Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“ govorio je o poslovanju društava od posebnog državnog interesa za Republiku Hrvatsku. Njegovom prezentacijom obuhvaćeno je 20 najvažnijih i najvećih poduzeća, a strateški ciljevi vezani uz poslovanje ovih društava su, neupitno, razmatranje njihovog doprinosa ukupnoj gospodarskoj aktivnosti i nastojanju da kroz pet godina Hrvatska izađe iz krize.

„Pritom želim posebno naglasiti investicijsku aktivnost javnih poduzeća kao jedan od bitnih dijelova ukupnog investicijskog plana i jedan od uvjeta kako bismo lakše prebrodili proceduru prekomjernog deficita, da se lakše konsolidiramo i da osiguramo čvršće, kvalitetnije temelje za gospodarski oporavak i rast“, rekao je potpredsjednik. Za to je potrebno stabiliziranje poslovanja i prilagodba specifičnim tržišnim uvjetima koje imamo nakon ulaska u Europsku uniju. „To bitno mijenja uvjete, ja ne znam koliko ste vi sada uspjeli svoju poslovnu politiku gledati i u tim okvirima i početi se prilagođavati tim novim uvjetima“, nastavio je potpredsjednik Grčić.

Daljnji strateški ciljevi su restrukturiranje, te ublažavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti. „Pitanje financiranja je akutni problem, u uvjetima kada i država ima problema, kad se poseže za potporama države i subvencijama, taj prostor se sužava. Ima pozitivnih pomaka u poslovanju, oni su posljedica restrukturiranja i vide se u rastu efikasnosti“.  trenutni podaci za 2013. godinu pokazuju da prihodi rastu za 3,1 posto. Rashodi su u 2012. godini iznosili 31,9 milijardi kuna, a u 2013. godini padaju na 30,7 milijardi kuna. Što se tiče broja zaposlenih, u tih 20 društava ukupan broj zaposlenih je 55.000, a u zadnje dvije godine, u procesu restrukturiranja, broj se smanjio za 4.000. „Plan za 2014. godinu je smanjiti taj broj za još 2.000 ljudi“, rekao je potpredsjednik.

Investicije su postavljene kao najvažniji prioritet upravljanja javnim poduzećima, naglasio je potpredsjednik,  a 2012. godine iznosile su 9,2 milijarde kuna ili 13 posto više nego 2011. godine. „Godine 2013. godine očekujemo sličan iznos, koji drži tempo ove Vlade, a plan za 2014. godinu je ambiciozniji, iznosi 12,4 milijardi, gdje se stavlja veliki naglasak na korištenje fondova EU.

„Nažalost, moram konstatirati da imamo jako upitno planiranje javnih poduzeća, kad je riječ o investicijama. Tu morate biti puno realniji, jer kada se mjeri ostvarenje planova društava za 2013. godinu, vidi se podbačaj u tim planovima, osim nekoliko izuzetaka poput Plinacroa, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma. Sva druga poduzeća su bitno ispod planiranog, pa vas molim da posebno obratite pažnju i u idućem razdoblju o realnosti vaših planova“, upozorio je potpredsjednik i nastavio: „Najvažniji dio ove prezentacije, gdje želim otvoriti naš radni dan, koji će biti naporan, ali i dati jasniju sliku, su očekivanja od vas“. Objasnio je da je ubrzano restrukturiranje poduzeća na prvom mjestu, a pritom se misli na širu sliku, na okretanje tržištu van države. „Vi se morate prilagoditi novim uvjetima i tražiti nove tržišne niše, jasnije profilirati tržišne djelatnosti od djelatnosti od javnog interesa, i to mora biti u vašim poslovnim planovima. Ne može se svaštariti, jer se u tome ne može podići konkurentnost i tako se ne možete nositi s pritiscima iz okruženja“, obrazložio je potpredsjednik Grčić. Također,  naglasio je da je potrebno transparentno kalkulirati cijenu usluge koja se pruža tržištu. „Ne želim slušati podatke, ja vas molim da date naglasak na ova pitanja perspektive, za sutra, prekosutra ili  godinu, dvije;  to želim čuti i onda će biti jasnija situacija“. Potpredsjednik je istaknuo da država više nema novaca za subvencije i potpore: “Vodite računa da optimizirate svoja poslovanja i tražite manje od države, jer država nema“. Također, naveo je da je potrebna dosljedna provedba investicijskih planova, orijentacija ka profitabilnim investicijama i onima od opravdanog društvenog interesa, zatim jačanje odgovornosti managementa, a pritom je naglasio: „Oni koji nesebično i pošteno rade i  angažirani su na ovim ciljevima, imat će našu punu potporu“. Istaknuo je da u poslovanju treba postojati ozbiljnost i racionalnost, te stručni i kompetentni ljudi u sustavu. „Na kraju samo želim reći, pratit ćemo vas i dalje, a to praćenje će biti još učestalije, još čvršće i još tvrđe. Svaki kvartal preispitivat ćemo vaše rezultate i vaše odgovornosti, mi nemamo više vremena i trebamo javna poduzeća maksimalno upregnuti u ciljeve ove Vlade“, zaključio je izlaganje potpredsjednik Grčić.

U daljnjem nastavku konferencije javna poduzeća u resoru prometa, energetike, financija i poljoprivrede prezentirala su dosadašnje rezultate i planove za 2014. godinu kao temelj rasprave s ministrima.

Nakon završetka konferencije Vlade Republike Hrvatske „Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini“, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministri koji su sudjelovali u panelima održali su konferenciju za medije.

Potpredsjednik Vlade Grčić rekao je da se na današnjoj konferenciji razgovaralo o ključnim odrednicama strategije za daljnji razvoj javnih poduzeća te se zaključilo da proces restrukturiranja treba nastaviti, i to ubrzano, a posebnu pozornost treba posvetiti ubrzanju realizacije dosta ambiciozno postavljenih investicijskih planova. Također, vezano uz te dvije ključne odrednice, potrebno je i povećati odgovornost javnih poduzeća. „Ta odgovornost je bila preispitivana i do sada, a mi ćemo nastaviti pratiti rad javnih poduzeća. Institucionalno smo se organizirali da to možemo raditi efikasno. Na mjesečnoj, tromjesečnoj i polugodišnjoj bazi ćemo mjeriti rezultate rada poduzeća u svim ovim segmentima“, rekao je i dodao da je poruka Vlade jasna, da svi oni iz javnih poduzeća koji prihvate ove visoko postavljene kriterije, ukoliko daju sve od sebe da realiziraju svoje planove, imat će punu Vladinu potporu. „Svi koji nisu sposobni i spremni to odraditi, njihova će pozicija biti preispitana. Nitko nije za sva vremena tu, od njih se očekuje maksimalan napor, a posebno u uvjetima o kojima smo danas govorili, kada javna poduzeća trebaju pridonijeti u najvećoj mogućoj mjeri oporavku Hrvatske“. Javna poduzeća i javne investicije zalog su da iz krize lakše izađemo, posebno u situaciji u kojoj privatni sektor još uvijek ne pokazuje jasne znakove oporavka.

Potpredsjednik Grčić kazao je da su predstavnici Vlade jasno naveli svoja očekivanja predsjednicima uprava i nadzornih odbora, ali i ponudili im pomoć u prevladavanju prepreka koje su dosad imali te onih koje će imati u realizaciji poslovnih, a posebno investicijskih planova. „Pozvao sam ih da svoje projekte što prije prijave za Strateške razvojne projekte, to je novi instrument i nova mogućnost da te projekte pripremamo ubrzano, da budu na vrhu liste prioriteta svih državnih institucija u prevladavanju prepreka za pripremu i realizaciju tih projekata“, završio je potpredsjednik Vlade Grčić.


PRILOG:

Govor ministra Siniše Hajdaš Dončića za panel javnih poduzeća iz resora MPPI-a