HŽ Infrastruktura potpisuje ugovor s izvođačima radova za izgradnju nove željezničke pruge za prigradski promet Gradec – Sveti Ivan Žabno

Photo vijest24062015.png
U prostorijama HŽ Infrastrukture, u Mihanovićevoj 12 u Zagrebu, u srijedu, 26. kolovoza u 12.00 sati predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša potpisat će sa zajednicom ponuditelja koju čine Comsa S.A.U. iz Španjolske i H. F. Wiebe GmbH & Co. KG iz Njemačke Ugovor o izvođenju radova, a ugovor o provođenju nadzora potpisat će sa zajednicom ponuditelja koju čine SGS Adriatica d.o.o. iz Hrvatske, Investinženjering d.o.o. iz Hrvatske i SGS SA iz Švicarske.

Svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju prve željezničke pruge koja se nakon više od četrdeset godina gradi u samostalnoj Hrvatskoj, prisustvovat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. Uz predsjednika Vlade potpisivanju će prisustvovati i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Jednokolosiječna neelektrificirana željeznička pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno, duljine 12,2 km namijenjena je prigradskom prometu, a njezinom će se izgradnjom skratiti vrijeme putovanja između Zagreba i Bjelovara te kvalitetnije prometno povezati šire područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije s Koprivničko-križevačkom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Utjecat će na rasterećenje prometa na postojećim cestovnim pravcima, osobito onima koji vode prema obližnjim županijskim središtima.

Vrijednost projekta izgradnje nove dionice pruge iznosi 203,4 milijuna kuna, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007.-2013. Početak radova na pruzi planiran je za jesen 2015., a svi radovi trebali bi biti dovršeni do kraja 2017.godine.