Vlada RH: Usvojen Zaključak o potpisivanju Memoranduma o suglasnosti između resornih ministarstava Republike Hrvatske i Republike Srbije

Photo VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zaključak o potpisivanju Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije, o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa.

Ovim se Memorandumom usuglašava okvir međusobne suradnje  na pripremi projekata od zajedničkog interesa, a pomoću kojih se može modernizirati  željeznička infrastruktura i poboljšati željeznički promet između dviju zemalja.

Između ostalog, riječ je o pruzi Zagreb – Beograd dugoj 412 km, odnosno,  željezničkom pravcu čijim će se oživljavanjem stvoriti pretpostavke za brže i energetski prihvatljivije te jeftinije prometovanje roba, putnika i usluga.

Revitalizacija ove pruge značajno će doprinijeti i razvoju gospodarstva istočnog dijela Republike Hrvatske.

Nastavno na to, Republika Hrvatska i resorno Ministarstvo poduzimaju aktivnosti ulaganja u obnovu i modernizaciju dionica na ovom željezničkom pravcu, a gdje je do sada, samo iz EU sredstava, uloženo oko 78 milijuna eura.

U narednom su razdoblju planirana ulaganja na dionici Dugo Selo – Tovarnik i to u ukupnom  iznosu od 572,5 milijuna eura, uz sufinanciranje iz fondova EU.

Potpisivanje ovog Memoranduma između Republike Hrvatske i Republike Srbije, predviđeno je za petak, 09. ožujka 2018. godine, u Beogradu, tijekom bilateralnog susreta ministra Olega Butkovića i potpredsjednice Vlade Republike Srbije Zorane Mihajlović.