Ministar Butković boravio u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini

Photo nsl MIN-BiH 19-4_16.jpg

Pelješki most najvažniji je infrastrukturni projekt za Hrvatsku i njegova gradnja je neupitna, a on ni na koji način neće ugroziti interese Bosne i Hercegovine, potvrdili su u utorak u Sarajevu hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i doministar prometa ikomunikacija BiH Saša Dalipagić.

"Pelješki most projekt je svih projekata u Hrvatskoj.". - rekao je novinarima ministar Butković nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Hrvatski je ministar u Sarajevu boravio kako bi s bosanskohercegovačkom stranom razmotrio postojeće infrastrukturne sporazume, istaknuvši kako bi neke od njih trebalo revidirati, dok bi one čija provedba nije sporna trebalo ubrzati.

Upravo je Pelješki most jedan od projekata koji ni po čemu nisu sporni, istaknuto je, što je potvrdio i doministar prometa i komunikacija BiH.

"Tu nema nikakvog konflikta. To je pitanje struke, a ne politike.". - kazao je doministar Dalipagić ističući kako će Hrvatska projekt Pelješkog mosta izvesti sukladno pravilima struke i međunarodnim propisima.

Ministar Butković naglasio je da će budući most osigurati pravo izlaska BiH na otvoreno more, a najavio je i kako će hrvatska vlada vjerojatno u lipnju donijeti odluku o prvoj fazi gradnje mosta kopno - Pelješac. Potvrdio je kako se i dalje očekuje sufinanciranje iz europskih fondova.

Druga faza gradnje podrazumijeva pristupne ceste, a treća zaobilaznicu kod Stona.

Ministar Oleg Butković i Doministar Saša Dalipagić najavili su kako će dvije zemlje ubrzati izgradnju novog mosta na Savi od Svilaja, koja se već godinama odgađa zbog spornih postupaka izbora izvođača radova.

Ministar Butković je kazao kako je taj most od iznimne važnosti za Hrvatsku jer je sastavni dio koridora V c. Hrvatske su autoceste (HAC), kako je potvrdio, već odabrale izvođača radova i sada se čeka istek jednomjesečnog žalbenog roka kako bi se odmah nakon toga počelo graditi, a najavio je i kako će u idućih mjesec dana biti dovršena studija utjecaja na okoliš, bitna za gradnju novog mosta kod Gradiške, kao sastavnog dijela autoceste do Banje Luke, pa bi gradnja i tog mosta mogla početi do kraja ove godine.

O tim, kao i drugim infrastrukturnim projektima, poput obnove i otvaranja za promet Unske pruge, uslijedit će dodatni razgovori tijekom svibnja kada se, kako je najavio Butković, očekuje zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH, koja bi se trebala održati u Sarajevu.