Ministar Siniša Hajdaš Dončić u obilasku gradilišta objekata prometne infrastrukture na području Osječko - baranjske županije

Photo nsl Osijek - obilaznica1.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas gradilišta objekata prometne infrastrukture na području Osječko - baranjske županije.

U obilasku su sudjelovali i župan Osječko - baranjske županije Vladimir Šišljagić, zamjenik župana Dragan Vulin, zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, zastupnik u Hrvatskom saboru Domagoj Hajduković, član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković te gradonačelnici gradova na čijem su području u tijeku infrastrukturni zahvati.
 
Podsjetimo, trenutačno se na području Osječko - baranjske županije provodi veći broj infrastrukturnih projekata, od kojih su najveći oni u sektoru cestovne infrastrukture. Tako su primjerice, samo u protekle tri godine ukupna ulaganja Hrvatskih cesta u sustav državnih prometnica županije iznosila 320 milijuna kuna, dok se u 2015. godini planiraju investicije u iznosu od 130 milijuna kuna.
 
Obilazak osječkog područja, ministar Siniša Hajdaš Dončić započeo je posjetom investiciji Hrvatskih cesta, točnije gradilištu Južne obilaznice grada Osijeka, iznimno važnog projekta kako za grad, tako i Osječko - baranjsku županiju. Naime, južna gradska obilaznica sastavni je dio državne ceste D2 i povezuje zapad i istok Hrvatske te je ujedno i najopterećenija dionica u cijeloj županiji. Izvođač radova na izgradnji južnog kraka Južne obilaznice grada Osijeka je Osijek - Koteks d.d., a ukupna vrijednost projekta s dodacima ugovora iznosi oko 190 milijuna kuna (bez PDV-a).

Radovi se odvijaju na ukupno 12,9 kilometara, a njihovim će dovršetkom, proširena Južna obilaznica imati elemente brze ceste, što znači da će maksimalna dopuštena brzina iznositi 110 km/h. Uz trasu novoizgrađene prometnice osigurat će se najviša razina zaštite od buke, a postavit će se i sustav javne rasvjete. Na trasi Južne obilaznice grada Osijeka izgradit će se ukupno osam objekata: poljoprivredni prijelazi „Josipovac" i „Višnjevac“, zatim most preko kanala „Crni Fok“, podvožnjaci „Filipovica“ i „Vinkovačka“, nadvožnjaci „Bosutsko“ i „Trpimirova“, te potporni zid duljine 240 metara promjenjive visine od 2,5 do 6 metara. Jedan od zahtjevnijih objekata na trasi je izvedba novog podvožnjaka „Vinkovačka“. Naime, postojeći podvožnjak uklanja se zbog nezadovoljavajućih gabarita, a novi će biti izgrađen s četiri prometna traka, te pješačkom i biciklističkom stazom.
 
Ministar Siniša Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo dinamikom odvijanja radova na dionici Južne gradske obilaznice. Naglasio je kako očekuje da će radovi biti završeni do ljeta te da će njihov završetak olakšati dnevnu komunikaciju stanovništva grada i okolice. 
 
Obilazak cestovnih projekata na području Osječko - baranjske županije ministar Hajdaš Dončić nastavio je u Donjem Miholjcu, gdje je u prisustvu gradonačelnika Zorana Kovača, obišao gradilište gradske obilaznice. Naime, predmet glavnog projekta investitora ovog građevinskog zahvata, društva Hrvatske ceste, jest izgradnja druge (II) faze južne gradske obilaznice s početkom na postojećoj državnoj cesti D34, zapadno od ulaska u grad, a sa završetkom na uklapanju u novi rotor na državnoj cesti D53. Ukupna dužina dionice iznosi 3.544,87 m, a izgradnjom obilaznice u smjeru istok-zapad, omogućit će se izmještanje tranzitnog prometa s podravskog koridora u središtu grada. Ukupno ugovorena vrijednost radova na obilaznici iznosi 29.227.902.19 kn (bez PDV-a).
 
 „Ova investicija je dobitak za grad Donji Miholjac. Njezinom će se realizacijom smanjiti gužve, povećati protočnost u prometu, te olakšati život lokalnom stanovništvu“, rekao je ministar Hajdaš Dončić tijekom obilaska gradilišta donjomiholjačke obilaznice.
 
Podsjetimo, trasa obilaznice grada Donjeg Miholjca (II faza) uvrštena je u Strategiju i Program prostornog uređenja Republike Hrvatske, kao i u Strategiju prometnog razvitka Republike Hrvatske.
Obilazak cestovnih projekata na području Osječko - baranjske županije ministar Siniša Hajdaš Dončić završio je posjetom gradilištu Obilaznice Đakova, gdje je upravo u tijeku obnova kolnika državne ceste D7. Vrijednost ovog projekta Hrvatskih cesta iznosi 7.849.421,44  kuna (bez PDV-a), a izvođač radova na obnovi asfaltnog sloja ceste je Zajednica ponuditelja PZC Slavonski Brod i Feliks regulacija. Nadzor nad projektom vrši Institut IGH d.d.
 
U nastavku obilaska Osječko - baranjske županije ministar Hajdaš Dončić posjetio je i Lučku upravu Osijek. Tom prilikom ravnatelj lučke uprave Darko Takalić predstavio je projekte ulaganja u ovo područje. Osim izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta, projekta koji je namijenjen za investiranje iz europskih sredstava, predstavljeni su i projekti izgradnje južne obale i projekt razvoja intermodalne infrastrukture zapadnog dijela luke. "Projekt izgradnje terminala za pretovar rasutih tereta je prvi projekt iz unutarnje plovidbe koji će izvjesno dobiti financiranje iz europskih sredstava, u ovom financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine. Drago mi je da ustanove i tvrtke u resoru, shvaćaju važnost europskih sredstava kao ključnog izvora financiranja prometne infrastrukture u budućnosti", istaknuo je ministar.
 
Ministar Hajdaš Dončić posjetio je i Zračnu luku Osijek, u koju je tijekom posljednje četiri godine uloženo gotovo 50 milijuna kuna, od čega u kapitalne investicije 6,6 milijuna kuna, u usluge obavljanja javnog prijevoza 28, te otvorenost Zračne luke za promet 15,5 milijuna kuna. "Zračna luka je danas u znatno boljoj poziciji nego prije 4 godine, zajedničkim radom i naporima je nastavila s funkcioniranjem, povećala znatno broj putnika, a vjerujem da ce nastaviti s razvojem", zaključio je ministar.

Direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić naglasio je kako je luka tijekom prošle 2014. godine imala 28 tisuća putnika, dok ove godine očekuje njih više od 60 tisuća. Bolji poslovni rezultati proizlaze iz većeg broja linija i jasnog pozicioniranja luke u odnosu na konkurenciju.
FOTOGALERIJA