Ministar Butković na radnom sastanku u Općini Marčana razgovarao o realizaciji infrastrukturnih radova te obišao dovršetak radova na rekonstrukciji D44

Photo nsl MIN-ISTRA 31-8_16.jpg

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je danas radni sastanak na temu realizacije infrastrukturnih projekata u cestogradnji na području Općine Marčana.

U Marčani je s načelnikom Općine Marijanom Kostešićem te direktorom Hrvatskih cesta d.o.o. Josipom Škorićem razgovarao o projektu rekonstrukcije raskrižja državne ceste D66 sa nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika te dijela iste državne ceste na budućem raskrižju u Marčani.

Naime, za spomenute su projekte Hrvatske ceste d.o.o objavile natječaje za odabir izvođača radova, a ukupna vrijednost investicija iznosi 3,3 milijuna kuna (bez PDV-a).

Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i izgradnja općinske obilaznice: „Uvažavajući zahtjeve općine Marčana, krenuli smo sa investicijom na prvoj fazi prometnice. Za istu je raspisan natječaj te će prva faza izgradnje krenuti oko 1. listopada i biti gotova do kraja godine. Odmah nakon toga kreće natječaj za drugu fazu, a sve kako bi radovi na obilaznici bili završeni do ljeta 2017. godine.". - istaknuo je ministar Butković.

Realizacijom projekta obilaznice omogućiti će se kvalitetnija, brža i sigurnija cestovna povezanost Marčane sa okolnim naseljima i drugim dijelovima Istarske županije.

Načelnik Marčane Marijan Kostešić pritom je istaknuo kako će realizacija ovog projekta prometno rasteretiti središte naselja i uvelike pridonijeti razvoju gospodarstva i turizma u općini.

Posjet Istri ministar Butković i suradnici nastavili su obilaskom upravo završenih infrastrukturnih radova na obnovi dionice državne ceste D44 kroz naselje Lupoglav, gdje je u obilasku sudjelovao i župan Istarske županije, Valter Flego.

U sklopu radova na spomenutoj je dionici napravljen pločnik i oborinska odvodnja, postavljene elektroinstalacije i javna rasvjeta, te izgrađen vodovod i fekalni kolektor. Ukupno je obnovljeno 2,3 kilometra prometnice. Radove na obnovi dionice u vrijednosti 9 milijuna kuna izvodila je građevinska tvrtka Cesta d.o.o. iz Pule.

"To su samo neki od projekata na obnovi i rekonstrukciji državnih cesta, a riječ je o investicijama koje provode Hrvatske ceste ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Osim prometnica u Marčani i Lupoglavu, tu je i obnova državne ceste Rovinjsko selo - Kurili i Vozilići - Kršan te cesta u pazinskoj poduzetničkoj zoni.". - istaknuo je ministar Butković te dodao kako je pohvalno što Hrvatske ceste, u suradnji s općinama i gradovima, ravnomjerno brinu o obnovi državnih cesta diljem Hrvatske.

Ministar Butković je s današnjeg obilaska istarskog poluotoka za idući tjedan najavio otvaranje ponuda za porečku obilaznicu, projekta koji će se financirati sredstvima Europske unije u iznosu od 22,5 milijuna kuna.