Ministar Oleg Butković u službeni posjet primio Liisu Oviier, ministricu poduzetništva Republike Estonije u pratnji delegacije

Photo nsl MIN-EST 21-3_16.JPG

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u nazočnosti zamjenika ministra, Mira Škrgatića primio je u službeni posjet visoku estonsku delegaciju na čelu sa Liisom Oviier, ministricom poduzetništva Republike Estonije te Viljara Lubiom, zamjenikom glavnog tajnika za ekonomska pitanja i razvoj ispred estonskoga Ministarstva ekonomije i komunikacija.

Ministar Butković u pozdravnome govoru zaželio je dobrodošlicu estonskoj ministrici Oviier i glavnome tajniku Lubiu kao i predstavnicima estonskih tvrtki koje su iskazale interes za partnerskom suradnjom u području pomorstva i željezničkoga prometa, dok je estonska ministrica Oviier zahvalila na uistinu dobrome prijamu kao i odazivu predstavnika uprava ključnih hrvatskih tvrtki kako u pomorskom tako i u željezničkome sektoru.

Nakon pozdravnih obraćanja bilateralni sastanak dvoje ministara i delegacija održan je u dva tematska dijela, pomorstvo i željeznički promet, odnosno na temu ključnih projekata od zajedničkoga interesa Hrvatskoj i Estoniji.

"Sa nama su danas za stolom članovi uprave Jadrolinije, najvećega hrvatskog brodara na čiju smo dugu i plodnu tradiciju izrazito ponosni, kao i na rezultate koje ostvaruju stoga me je izrazito obradovao podatak da su vodstva najvećih brodara sa hrvatske i estonske strane već uspostavili kontakte te ih u tome pravcu kao resorni ministar podržavam ali i potičem na razvijanje daljnjega poslovnog odnosa.". - rekao je ministar Butković na početku sastanka na temu suradnje u pomorskome sektoru te je pozvao obje strane da nastoje u daljnjem iznalaženju kvalitetnih modela buduće poslovne suradnje, čime je ujedno otvorio temu razgovra u okviru pomorskoga sektora. U okviru teme suradnje u pomorskome sektoru uz ministra Butkovića ispred Ministarstva na sastanku je sudjelovala i pomoćnica ministra Jadranka Fržop, koja vodi Upravu  pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra.

U razgovoru o suradnji najvećih brodarskih poduzeća, estonskoga Tallinka i hrvatske Jadrolinije, predstavnici estonske brodarske tvrtke predstavili su ukratko razvojni put AS Tallink Grupe.

"Od osnutka do danas vrijednost najvećeg estonskoga brodara na tržištu trenutno se procjenjuje na 1,8 milijardi EUR koje realiziramo iz više djelatnosti sa ukupno sedam tisuća zaposlenika, no najveći udio prihoda svakako ostvarujemo u okviru brodarstva koje je osnovna djelatnost i u okviru koje posjedujemo suvrenemu flotu od 15 brodova kojima se tijekom 2015. godine prevezlo oko devet milijuna putnika, dok smo u teretnome transportu ostvarili devet tisuća transportiranih ro - ro jedinica uz zaradu od 945 milijuna EUR.". - rekao je Harri Hanschmidt, strateški menadžer, AS Tallink Group.

Kadri Land, direktorica globalnih operacija,  AS Tallink Group u svom je obraćanju istaknula da je tvrtka unatrag nekoliko godina stekla uvjete za širenje na druga tržišta: " Naša tvrtka ostvaruje odlične rezultate u prijevozu putnika i tereta na području Baltika, a ostvarenu dobit spremni smo investirati u daljnje širenje poslovanja, a kao kompatibilno tržište sa velikim razvojnim potencijalom svakako je Mediteran, poglavito Jadransko more budući da hrvatska obala posjeduje dobro razvijenu i suvremenu infrastrukturu za prihvat i daljnji transport putnika i tereta te je u tome smislu ovaj razgovor od iznimnoga značaja ne samo za investiranje već i razvoj partnerskog odnosa.". - rekla je direktorica Land u svome nastupnom obraćanju.

Alan Klanac, predsjednik Uprave Jadrolinija istaknuo je sve veću potrebu najvećega hrvatskoga brodara koji je kroz dugu ali i burnu povjest uspio opstati, zadržati dominaciju ali i kvalitetu na domaćem tržištu prijevoza putnika uz razvijenu mrežu međudržavnih brodarskih linija koje se održavaju i maksimalno unaprijeđuju kroz modernizaciju flote do daljnje obuke zaposlenika na brodovima. "Zadnjih dvadeset godina modernizirali smo flotu sa dvadeset novih brodova što svakako jamči gotovo idealan odnos ali i trenutak za prelazak na novu razinu poslovanja, stoga pozdravljamo mogućnost suradnje sa estonskim brodarom Tallink grupom i nadam se da će mo kroz razgovore koji slijede pronaći točke suradnje od zajedničkoga interesa.". - rekao je predsjednik Uprave Klanac.

Ministar Oleg Butković zaključio je dio sastanka na temu suradnje u pomorskome sektoru te još jednom izrazio želju i nadu u što brži razvoj ostvarenih kontakata do razine konkretne suradnje hrvatskih i estonskih brodarskih tvrtki.

U drugome dijelu satanka tema razgovora bila je suradnja u okviru željezničkoga prometa između predstavnika estonske željezničke tvrtke Skinest Rail SA i Hrvatskih željeznica. Uz ministra Olega Butkovića i zamjenika ministra Mira Škrgatića ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na sastanku je sudjelovao i pomoćnik ministra Alen Gospočić, koji vodi Upravu cestovnog i željezničkog prometa i infrastrukture.

"Razgovore o suradnji u željezničkom prometu ispred hrvatske strane voditi će predsjednici uprava podružnica unutar Hrvatskih željeznica, tu u prvome redu pozdravljam ovdje nazočnu predsjednicu Uprave HŽ infrastrukture, Renatu Sušu, a sa kojima očekujem da će uvaženi gosti iz Estonije uspostaviti kvalitetetan i plodonosan dijalog, poglavito sa predstavnicima estonske tvrtke "Skinest Rail AS.". - rekao je ministar Oleg Butković na početku razgovora o mogućnostima suradnje u željezničkome sektoru.

Roman Zaharov, član Uprave Skinest Rail AS te Vedran Perović, direktor prodaje Skinest Rail AS - Hrvatska rekli su da je Skinest najveći estonski željeznički operator koji posluje na više europskih tržišta te ima razvijeno nekoliko djelatnosti, no željeznički sustavi svakako su osnovna djelatnost sa kojom žele nastupiti i na hrvatsome tržištu.

"Skinest Rail AS izgradio je pogon za proizvodnju vlakova i vagona koej uspješno plasiramo naručiteljima diljem EU, poglavito operatorima u državama gdje već imamo razvijene partnerske djelatnosti ali i investicije, u tom svijetlu nam je ulazak na hrvatsko tržište od velikoga interesa te smo vrlo zaineresirani za ulaganja u najveće hrvatske trvrtke koje se bave prijevozom putnika, HŽ Putnički prijevoz te prijevozom tereta, HŽ Cargo, ali smo zainteresirani i za ulaganja u proizvodnju željezničkih vozila, odnosno konkretna ulaganja u TŽV Gredelj za koji znamo da je vrlo uspješno poslovao od osnutka i tijekom dugoga razdoblja do danas, kada je toj tvrtki potrebno određeno financijsko stabiliziranje kako bi opstala na tržištu. Mi smo svjesni situacije u kojoj je trenutno Gredelj i voljni smo pomoći da ta kvalitetna tvrtka opstane na tržištu, dakle, spremni smo na suradnju i u tom pitanju kako bi smo zajednički došli do rješenja.". - rekao je član Uprave Skinesta, Zaharov.

Direktor podružnice Skinest Rail AS - Hrvatska, Vedran Perović istaknuo je da Uprava tvrtke već od 2012. godine prati poslovanje hrvatskih tvrtki koje posluju u željezničkom sektoru, a posebno su u fokusu HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo čijim upravama su već detaljno predstavili vlastite poslovne planove koje imaju želju realizirati u Hrvatskoj kroz ulazak prvenseveno u vlasništvo tih državnih poduzeća, a ukoliko bi se postiglo suglasje oko pitanja konsolidiranja i izlaska iz stečaja TŽV Gredelj, voljni su Upravi te tvrtke ponuditi partnerski odnos kroz koji bi Gredelj imao zajamčeno tržište vlastitih proizvoda dok bi Skinest ulagao u modernizaciju postojećih proizvodnih kapaciteta te tvrtke.". - rekao je direktor Perović.

Ministar Oleg Butković na koncu sastanka zahvalio je visokoj estonskoj delegaciji na posjetu i iznesenim mišljenima i prijedlozima. "Iskazana dobra volja ali i konkretni prijedlozi suradnje posebno u željezničkome sektoru za koji smo mi u Hrvatskoj, odnosno Vladi RH spremni poduzeti snažne korake restrukturiranja ali i redefiniranja cjelokupne poslovne politike poduzeća koja posluju u željezničkom sektoru kako bi se trenutno stanje, koje dugoročno nije održivo, pokrenuli nabolje i kako bi se tvrtke koje posluju, a posebno one koje ostvaruju gubitke, u što kraćem roku konsolidirale i pripremile za izlazak na konkurentna tržišta, bilo pronalaskom strateških partnera kao u slučaju Gredelj bilo privatizacijom poduzeća HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, za koje je već jednom pokrenut nažalost neuspješni pokušaj privatizacije. Svjesni smo problema u kojima se nalaze naša željeznička poduzeća, ali svjesni smo i potrebe da što brže pronađemo kvalitetna rješenja, a već ranije iskazan interes i spremnost poduzeća u ovome sektoru iz nekoliko europskih država, pa tako i Estonije, jasan su nam pokazatelj da je prepoznata kvaliteta proizvoda i usluga koje pružaju naša poduzeća što je još jedan poticaj da se ova pitanja imaju riješiti na najkvalitetniji mogući način, i naravno, da se u rješavanje krene u što je moguće kraćem roku. Na pitanje uvažene ministrice Oviier o eventualnim zaprekama u suradnju estonskih tvrtki koje su u potpunosti privatne sa hrvatskim tvrtkama koje su u državnom vlasništvu, odmah poručujem i naglašavam da sa strane Države neće biti nikakvih poteškoća i vrata za kvalitetnu suradnju širom su otvorena.". - zaključio je ministar Oleg Butković.