Otvorena novoizgrađena dionica državne ceste D8 na dijelu između Kaštel Gomilice i Kaštel Starog (LOT 2)

Photo nsl dtTM-HCKAST 2-6_17.jpg
Za sav promet otvorena je novoizgrađena poddionica državne ceste D8, na dijelu između Kaštel Gomilice i Kaštel Starog (LOT 2).

Cesta je puštena u promet u prisustvu državnog tajnika za infrastrukturu, Tomislava Mihotića te pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture, Maria Madunića dok je otvaranju ispred investitora projekta nazočio direktor Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

„Gradnja prometnice odvijala se u otežanim okolnostima zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa i vrijednosti zemljišta, kao i zbog iznimno gustog prometa. Preostaje nam još rješavanje prometnih poteškoće na lokaciji Širine u Solinu, kao i pitanje organizacije prometa na splitskoj zaobilaznici, odnosno prereguliranje prometa s nekoliko rampi koje će omogućiti brže odvijanje prometa na ulazu i izlazu iz Splita.“. - rekao je povodom otvaranja državni tajnik za infrastrukturu, Tomislav Mihotić.

Na obilježavanju završetka radova i puštanja u promet poddionice sudjelovali su i gradonačelnik Grada Kaštela, Denis Ivanović te ravnatelj Županijske uprave za ceste Splitsko - dalmatinske županije, Petar Škorić.

Na završenoj je poddionici izvršena rekonstrukcija postojećeg južnog kolnika te dogradnja novog sjevernog kolnika. Ukupna duljina zahvata na glavnoj trasi poddionice iznosi 5,5 kilometara, dok je dužina zamjenskih cesta izvedena u duljini od 3,5 kilometara. Ukupno ugovorena vrijednost radova iznosi 147.642.935,17 kn (bez PDV-a), a sufinancirani su sredstvima EU iz Operativnog Programa Promet 2007.-2013. Podsjetimo kako je završena poddionica dio projekta započetog 2006. godine, a ukupno je u Kaštelansku cestu zajedno sa završenom poddionicom uloženo oko 430 milijuna kuna (bez PDV-a).

Istaknimo na kraju kako je državna cesta D8 na relaciji Split-Trogir jedna je od najprometnijih u Republici Hrvatskoj i njome u prosjeku prometuje oko 25.000 vozila dnevno što stvara velike prometne zastoje. Puštanjem u promet novoizgrađene poddionice povećat će se protočnost prometa, posebno tijekom turističke sezone.