Ministar Oleg Butković na otvaranju obnovljene uzletno – sletne staze u Zračnoj Luci Pula

Photo nsl MIN-ZLPU 10-3_17.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanosti otvaranja obnovljene uzletno - sletne staze Zračne luke Pula.

Uz resornog ministra Olega Butkovića i pomoćnika ministra, Juru Šarića svečanosti otvaranja nazočili su i direktor ZL Pula, Svemir Radmilo, župan Istarske županije, Valter Flego,  gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić, te predstavnici državnih i javnih službi, institucija i poduzeća koji djeluju na području Županije.

"Otvaranje obnovljene uzletno – sletne staze Zračne luke Pula svojevrstan je uvod u otvaranje zračne luke dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, a sudjelovanje u sanaciji piste potvrda da Ministarstvo planira pomoći zračnim lukama u realizaciji investicija i obnovi kapaciteta, sukladno potrebama", rekao je okupljenima ministar Butković te podsjetio kako je resorno Ministarstvo prije nekoliko mjeseci potpisalo ugovor o rekonstrukciji i dogradnji splitske zračne luke vrijednosti 400 milijuna kuna.

"Da sve u Hrvatskoj gradimo i radimo kao u slučaju zračnih luka svi bismo bili jako sretni", zaključio je ministar Butković.

„Jedan kilometar ne vodi nikuda, ali jedan kilometar na aerodromskoj pisti spaja nas s cijelim svijetom“, poručio je povodom današnje svečanosti župan Istarske županije, Valter Flego te najavio pravi bum dolazaka avio - gostiju u Istru.

"Obnovom uzletno - sletne staze Zračna luka Pula je napravila velik iskorak, a što je važno s obzirom da je pred nama jako dobra turistička godina", rekao je gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić i dodao kako grad iz godine u godinu ruši turističke rekorde. Tako je prošlu 2016. godinu završio s čak 1,8 milijuna noćenja.

Okupljenima se obratio i direktor zračne luke Svemir Radmilo koji je za ovu godinu najavio dolazak rekordnih 600 tisuća putnika što je povećanje od čak 40 posto u odnosu na 2016. godinu.

Podsjetimo, temeljem Ugovora između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ZL Pula o sudjelovanju u financiranju sanacije asfaltne površine uzletno - sletne staze Zračne luka Pula za projekt su u 2017. godini osigurana proračunska sredstva (kapitalne pomoći) u iznosu od 8,0 milijuna kuna. Ukupna vrijednost sanacije staze iznosi 19,5 milijuna kuna te se ista u značajnijem iznosu financira kreditnim zaduženjem i vlastitim sredstvima Zračne luka Pula.

Istaknimo kako je u projekte ZL Pula u razdoblju od 2012. do 2016. godine ukupno uloženo 13,8 milijuna kuna proračunskih sredstava (kapitalne pomoći). Sudjelovanje Ministarstva u financiranju radova na sanaciji staze dokaz je brige koju resor pokazuje prema ulaganjima u obnovu kapaciteta hrvatskim zračnih pristaništa, sukladno njihovim potrebama.