Za izgradnju nerazvrstanih cesta 650 milijuna kuna

Photo NSL MIN RC 08-02_18.jpg
U četvrtak je, u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava jedinicama lokalne samouprave za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih nerazvrstanih cesta.

Sredstva su osigurana kroz Program ruralnog razvoja RH, pri čemu ukupna vrijednost dodijeljenih potpora za čak 212 projekata cestovne infrastrukture, u 20 hrvatskih županija, iznosi 647,5 milijuna kuna. Korisnici ove mjere su jedinice lokalne samouprave, do 5 tisuća stanovnika, koje će zahvaljujući danas dodijeljenim sredstvima, poboljšati ukupno stanje lokalnih cesta na svom području.

Ugovore je s predstavnicima lokalnih jedinica potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, uz nazočnost organizatora događanja, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te u prisustvu domaćina, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

„Iznimno mi je drago što smo u mogućnosti ugostiti događaj od ovakvog značaja pod krovom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na čemu posebno zahvaljujem ministru Tolušiću i Ministarstvu poljoprivrede. Danas dodijeljena sredstva iznimno su važna za novi investicijski ciklus u regionalnim i lokalnim sredinama. Moram spomenuti kako smo, krajem prošle godine, potpisali ugovore s predstavnicima naših 20 županijskih uprava za ceste, kojima je time dodijeljeno 100 milijuna kuna za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta.“, rekao je ministar Butković, istaknuvši važnost ovih sredstava za jedinice lokalne samouprave zaželio im puno uspjeha u daljnjim prijavama i korištenju sredstava EU.

Okupljenima se obratio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je tom prilikom rekao: „Sredstva iz Programa ruralnog razvoja nisu namijenjena samo za farme, pogone ili poljoprivrednu opremu već i za poboljšanje uvjeta života na ruralnim prostorima. Unapređenje infrastrukture znači unapređenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost i siguran put do njihovog poljoprivrednog zemljišta Čestitam jedinicama lokalne samouprave na dobro pripremljenim projektima te im želim brzu i učinkovitu provedbu“.

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić kazala je pak kako Republika Hrvatska, samo kroz Program ruralnog razvoja do 2020. godine, na raspolaganju ima oko 18 milijardi kuna. Naime, u pripremi je raspisivanje novih natječaja, i to za ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, kao i za pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, što uključuje slobodno vrijeme, kulturne aktivnosti te izgradnju prateće infrastrukture.