Zračna luka Dubrovnik: prvi hrvatski projekt u Junckerovom planu

Photo nsl ZLDU-ANM 2-4_15.jpg

Europska investicijska banka (EIB) donijela je Odluku o sufinanciranju projekta Razvoja zračne luke Dubrovnik čime će taj projekt, vrijedan 220 milijuna eura, biti prvi projekt iz Hrvatske financiran iz Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), poznatijeg kao Junckerovog plana.

Uloga EIB-a u Junckerovom planu kreditiranje je projekata i preuzimanje rizika kako bi se na taj način ohrabrile investicije iz privatnog i javnog sektora, a projekt Zračne luke Dubrovnik dobit će kredit po izuzetno povoljnim uvjetima u iznosu od 32,5 milijuna eura i to bez državne garancije, koju u ovom slučaju daje Europska komisija kroz Junckerov plan.

Tih 32,5 milijuna eura dio je od ukupno 75 milijuna eura koliko Zračna luka Dubrovnik mora osigurati sama kao korisnik projekta. Podsjetimo, Odlukom Europske komisije iz veljače 2014. godine projekt može biti sufinanciran sredstvima EU u iznosu do 145 milijuna eura koji se planiraju povući iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Kohezijskog fonda kroz dva programska razdoblja, iz Operativnog programa Promet 2007.-2013. te iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020..

Početkom travnja ove godine Odluku o financiranju razvoja zračne luke Dubrovnik donijela je i Vlada Republike Hrvatske, kojom je Zračnoj luci Dubrovnik d.o.o. osigurala financiranje projekta i prije nego projekt službeno odobri Europska komisija jer velike projekte (projekte iznad 50 milijuna eura) mora odobriti Europska komisija kako bi se isti financirali iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Odluku Vlade je bilo nužno donijeti kako u razdoblju do dobivanja pozitivne odluke Europske komisije o financiranju projekta Zračne luke Dubrovnik ne bi došlo do kašnjenja u provedbi projekta, odnosno, da bi Zračna luka Dubrovnik mogla nastaviti započete aktivnosti u odabiru i potpisati ugovore s izvođačima radova.

Važno je naglasiti da projekt ovakve kompleksnosti i ovako visoke procijenjene vrijednosti prije početka provedbe ima niz dugotrajnih aktivnosti koje je potrebno započeti znatno prije radi dugotrajnosti ishođenja svih potrebnih dozvola i postupaka javne, a vremenski tijek projekta iskomuniciran je s Europskom komisijom i uvjetovan trajanjem operativnog programa.

Projekt Zračne luke Dubrovnik jedan je od prva četiri odobrena projekta koji će biti kreditirani iz Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), a koji će raspolagati s 21 milijardi eura. Ovi projekti odobreni su i prije nego što je službeno uspostavljen EFSI, a u europskim institucijama upravo je u tijeku donošenje zakonskih akata što bi trebalo biti dovršeno tijekom ove godine.