Proslava Dana Europe

Photo nsl EUdan 9-5_15.JPG

Proslava Dana Europe, koji je ove godine obilježen u znaku okusa i zvukova Europe, održao se u subotu, 9. svibnja na Europskom trgu u Zagrebu, a okupio je predstavnike 17 europskih zemalja koje su građane upoznavali s gastronomskom i kulturnom ponudom zemalja članica Europske unije.

Osim o gastronomskoj ponudi Europske unije građani su se na informativnom punktu mogli upoznati  s projektima koji se sufinanciraju iz fondova EU, a koje je predstavljalo dvadesetak državnih institucija i agencija koje sudjeluju u programima i projektima financiranim iz Europske unije.

Također su se mogli informirati o projektima koje provodi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i resorne tvrtke, a kojima se modernizira željeznička infrastruktura, unaprjeđuje sustav unutarnjih plovnih putova te izrađuje dokumentacija u svim prometnim sektorima, a posebice u novom sektoru gradske, prigradske i regionalne mobilnosti.

Uz brošuru kroz koju su objašnjena ulaganja usmjerena u razdoblju 2007.-2013. godine, građani su mogli čuti što se u sektoru prometa planira u idućem razdoblju 2014.-2020. godine, a riječ je o 10 milijardi kuna za projekte u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom, gradsko-prigradskom i regionalnom prometu te unutarnjoj plovidbi.
Proslava Dana Europe okupila je brojne zainteresirane građane, ali i predstavnike 

institucija Europske komisije i Parlamenta u Republici Hrvatskoj, nadležnih ministarstva i hrvatskih zastupnika u EU Parlamentu.

„Europska unija je kuća svih nas, svih zemalja koje su u njoj, a ima još nekoliko 

stanara za koje se nadamo da će se pridružiti u godinama koje su pred nama.“, rekla je na otvorenju proslave prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova 

Vesna Pusić te dodala kako je prije dvije godine Hrvatska još nije bila punopravna članica, a već danas se osjećamo kao da smo oduvijek u Europi.

Nazočnima se obratio i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, koji je podsjetio da se danas obilježava 65. obljetnica nastanka Europske povelje, koje je od ideje postala lijepa stvarnost.

U nastavku programa sa zainteresiranim građanima razgovarali su hrvatski zastupnici u europskom parlamentu Andrej Plenković, Tonino Picula i Davor Škrlec, nakon čega su okupljeni građani mogli sudjelovati u kvizu i odgovarati na 
 
pitanja vezana uz Europsku unije te uživati u koncerti Jacquesa Houdeka, čime je ove godine završena proslava Dana Europe.

FOTOGALERIJA