Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao željezničke i cestovne projekte u Jastrebarskom

Photo nsl minSHD-JAS 27-5_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas infrastrukturne projekte Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture na području grada Jastrebarskog i okolice. Uz ministra, u obilasku projekata sudjelovali su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša te član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković.

Podsjetimo, trenutačno se na području Jastrebarskog provode dva iznimno važna infrastrukturna zahvata: denivelacija križanja državne ceste D310 i željezničke pruge u Jastrebarskom, te remont pruge između  kolodvora Zdenčina i Jastrebarsko, a u sklopu kojeg je izgrađen i peron na željezničkoj postaji u Desincu.

Predmet najvećeg projekta Hrvatskih cesta na jaskanskome području jest izgradnja denivelacije križanja državne ceste D310 i željezničke pruge na pružnom prijelazu Čabdin. Projektom je predviđena i izgradnja produžetka prekinute Tesline ulice te njezin spoj na novoizgrađeni rotor, ukupne duljine 1,2 km. Izvođač radova na projektu je SWIETELSKY B.m.b.H., Podružnica Zagreb, nadzor nad radovima vrši Institut IGH d.d., Zagreb, dok vrijednost ugovora o građenju iznosi 23.437.524,74 kuna (bez PDV-a). Vrijednost kompletnog nadzora iznosi 1.485.266,90 kuna (bez PDV-a).

„Vrlo sam zadovoljan dinamikom odvijanja radova na izgradnji nadvožnjaka, koji će znatno i Jastrebarskom i njegovoj široj okolici, utjecati na bolju prometnu protočnost, ali imati i veliku ulogu u sigurnosti u prometu. Ovo je tranzitni dio grada i zahvaljujući ovoj investiciji u produženje državne ceste D310 te gradnji nadvožnjaka, kojim se rješava križanje te ceste s željezničkom prugom, sam promet u gradu će biti rasterećen, neće biti zastoja na križanjima, a važno je naglasiti kako će i ova nova gospodarska zona grada dobiti na atraktivnosti. Kako vidimo radovi se odvijaju i prije zadanih rokova i možemo očekivati da će ova prometna infrastruktura biti završena prije kraja godine“, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Tijekom obilaska gradilišta nadvožnjaka ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako je ovo iznimno važan projekt za razvoj Jastrebarskog te dokaz kako se samo zajedničkim radom lokalne i središnje državne vlasti može postići realizacija ovako važne investicije. Naime, ulaganjem se rješava pitanje sigurnosti prometa ali i omogućava kvalitetniji gospodarski razvoj jaskanskoga područja, jer se izgradnjom suvremene prometne infrastrukture stvaraju pretpostavke za razvoj i širenje obližnje poduzetničke zone.

Gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel naglasio je kako je riječ o najvećem prometnom projektu u posljednjih 30-ak godina, te izrazio zahvalnost Vladi RH na pruženoj pomoći.

Podsjetimo, državna cesta D310 predstavlja glavnu spojnu prometnicu između grada Jastrebarskog, gospodarske zone Jalšovac i autoceste A1 te je zajedno s državnom cestom D1 najopterećenija cesta na jaskanskom području. Izgradnjom denivelacije križanja državne ceste D310 i željezničke pruge u Jastrebarskom na pružnom prijelazu Čabdin i njegovim spajanjem na novi rotor riješit će se problem protočnosti tranzitnog prometa na području grada i okolice.

U nastavku obilaska jaskanskoga područja, ministri Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović obišli su upravo završeni bočni peron na željezničkom stajalištu u Donjem Desincu. Naime, u sklopu remonta pruge između kolodvora Zdenčina i Jastrebarsko na pruzi Zagreb Glavni kolodvor - Karlovac - Rijeka (Split), izvršeni su radovi na željezničkom stajalištu Desinec te je u sklopu njih izgrađen bočni peron ukupne duljine 160 metara, te visine 55 cm. Na peron je uvedena javna rasvjeta te je isti prilagođen osobama smanjene pokretljivosti. Nadalje, izmijenjena je kompletna kolosiječna rešetka s novim tračnicama i pragovima, uređeni su betonski odvodni kanali, sanirani su propusti,  a telekomunikacijski i signalno - sigurnosni uređaji prilagođeni su novom tipu tračnica.

Ukupna vrijednost svih radova iznosi oko 1,3 milijuna kuna.

Predsjednica uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša izrazila je zadovoljstvo realizacijom radova na trasi željezničke pruge između kolodvora Zdenčina i Jastrebarsko, te podsjetila okupljene na samo neke od problema s kojima su se susretali izvođači radova pri obnovi dionice, poput nepovoljnog sastava tla.

















FOTOGALERIJA