Ministar obišao radove na Glavnom kolodvoru Zagreb

Photo nsl minSHDoncic HZ-GK 5-3_13.jpg
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je, u pratnji članova Uprave HŽ Infrastrukture, obišao radove izmjene signalno-sigurnosnih uređaja na Glavnom kolodvoru Zagreb koji su u tijeku od 1. ožujka.

Naime, radovi koji će trajati do ponedjeljka, 11. ožujka do 4 sata kad se kolodvor pušta u promet, odvijaju se u okviru projekta izmjene signalno-sigurnosnog sustava putem kojeg će, sadašnji sustav star više od 70 godina, biti zamijenjen novom elektroničkom signalno-sigurnosnom opremom. To će korisnicima željezničkog prijevoza omogućiti redovitiju, kvalitetniju i sigurniju uslugu, a prometnoj operativi olakšati radne procese i pripomoći postizanju konkurentnosti na transportnom tržištu te povećati kapacitet u cilju modernizacije najvećeg čvorišta u Hrvatskoj na X i Vb paneuropskom koridoru.

Nove uređaje koji su postavljeni u prometnom uredu Glavnog kolodvora i danas pušteni u ispitni rad, ministru Hajdaš Dončiću predstavio je Zoran Tomšić, voditelj projekta, koji ga je poveo i u obilazak radova koji se istovremeno odvijaju na željezničkoj pruzi Glavnog kolodvora.

Ministar je prilikom obilaska radova istaknuo kako je ovo uz, Okučani – Novska i Vinkovci – Tovarnik, čak treći projekt HŽ Infrastrukture koji je u fazi realizacije te dodao da HŽ Infrastruktura kontinuirano radi na unaprjeđenju željezničkog sustava. „Krajem prošle i početkom ove godine ugovoreni su brojni projekti rekonstrukcije, obnove te izgradnje potpuno novih pruga na riječkom prometnom pravcu. Tim su projektima stvoreni preduvjeti za građevinske radove za robni, cargo pravac na kojem će se postizati brzina do 160 km/h, a koji bi bio u funkciji do 2017. godine.“ - rekao je ministar, te dodao kako su u pripremi projekti i za putnički prijevoz na Zagrebačkom prstenu.

Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture ispričao se putnicima za novonastalu situaciju i zamolio za razumijevanje do završetka projekta modernizacije Glavnog kolodvora Zagreb te istaknuo kako će ovim projektom, korisnici putničkog prijevoza imati puno veću sigurnost.

Ugovori za projekt izmjene signalno-sigurnosnih uređaja na Glavnom kolodvoru Zagreb potpisanu su u rujnu i listopadu 2010. godine, a radovi na zamjeni postojećeg sustava započeli su u srpnju 2011. godine, do kad se radilo na izradi projektne dokumentacije.

Osim izmjene starog signalno-sigurnosnog uređaja, radovi uključuju postavljanje novog sustava napajanja, ugradnju novog telekomunikacijskog sustava i rekonstrukciju dijela postojećeg objekta za smještaj novog elektroničkog uređaja.

Vrijednost projekta je 11,6 milijuna eura i sufinanciran je sredstvima pretpristupnog fonda IPA u iznosu od 85% te sredstvima državnog proračuna RH u iznosu od 15%.







 









FOTOGALERIJA