Ministar Hajdaš Dončić u dvodnevnom posjetu Turkmenistanu

Photo nsl minSHD-Turkmen 3-9_14.JPG
Ministar Hajdaš Dončić predvodio je delegaciju Republike Hrvatske i hrvatskih tvrtki u dvodnevnom posjetu Turkmenistanu, kako bi se nastavili razgovori o mogućim poslovima hrvatskih kompanija u ovoj zemlji. U izaslanstvu ministra sudjelovali su zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, predsjednici Uprava tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Đuro Đaković sa suradnicima te predstavnici tvrtke Gredelj.

Prvog dana posjeta Turkmenistanu delegacija Republike Hrvatske održala je sastanke sa zamjenikom predsjednika Vijeća ministara i supredsjedateljem Međuvladine gospodarske komisije, gospodinom Satlykom Satlykovim i sa zamjenikom predsjednika Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Rashidom Meredovim. S obzirom da su predstavnici tvrtki sudjelovali na Hrvatsko-gospodarskom poslovnom forumu održanom krajem travnja u Ashgabatu, ovom su prilikom nastavljeni razgovori o natječajima iz područja proizvodnje željezničkih vozila i ICT industrije na kojima sudjeluju hrvatske tvrtke.

„Dosadašnji odnosi između Hrvatske i Turkmenistana su dobri i prijateljski, a u posljednjih godinu dana vrlo intenzivirani osnivanjem Međuvladine gospodarske komisije kojom supredsjedavaju dva potpredsjednika. U ovoj je fazi suradnje važno pokrenuti konkretne poslove na području proizvodnje željezničkih vozila, ali i razvoja ICT usluga i rješenja. Hrvatska Vlada odlučno stoji iza svojih tvrtki te smatra da imaju dovoljne reference i znanje da budu uspješne u natječajima, kao i budućim poslovima“, zaključio je ministar Hajdaš Dončić na sastanku sa zamjenikom predsjednika Satlykovim.

Tijekom sastanka s ministrom vanjskih poslova Rashidom Meredovim, razgovaralo se o realizaciji bilateralnih sporazuma između Hrvatske i Turkmenistana potpisanih tijekom susreta predsjednika Josipovića i predsjednika Berdimuhamedova krajem travnja ove godine. Ministar Hajdaš Dončić izvijestio je kako će hrvatska strana uskoro poslati tekst Sporazuma o zračnom prometu između Republike Hrvatske i Turkmenistana, koji je Vlada RH prihvatila na prošlotjednoj sjednici. Meredov je predložio pokretanje postupka izrade sporazuma i o cestovnom prijevozu između Turkmenistana i Hrvatske, što je prihvaćeno od hrvatske strane.

Drugog dana službenog boravka u Turkmenistanu, hrvatska delegacija sudjelovala je na Međunarodnoj konferenciji o ulozi prometa i tranzitnih koridora koju su zajednički organizirale Gospodarska komisija za Europu Ujedinjenih naroda (UNECE), Međunarodni sindikat u cestovnom prijevozu (IRU), Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i turkmenistansko Vijeće ministara. Ključne teme bile su financiranje prometne infrastrukture, položaj zemalja središnje Azije u globalnoj logistici i integriranim prometnim pravcima, politika međunarodnih procedura pri graničnim prometnim prijelazima, zakonodavni okvir međunarodnog prijevoza i razvoj infrastrukture, moderne tehnologije u ulozi razvoja međunarodnog prijevoza te izazovi i mogućnosti za međunarodne željezničke pruge i intermodalni prijevoz tereta.

U svojem izlaganju na Konferenciji ministar Hajdaš Dončić naglasio je važnost strateškog, logičnog i promišljenog upravljanja razvojem prometne infrastrukture i usluga: „Europska unija je prošle godine donijela prvu veliku sveobuhvatnu reformu prometnog sustava na svojem teritoriju, utvrdivši prioritetne prometne koridore i mrežu, izvore financiranja i rokove dovršetka. Takva prometna mreža, strateški se, gospodarski i povijesno nastavlja na područje jugoistočne Azije pa je ovakav skup dobra prilika da se na međunarodnoj razini razgovara o važnosti ulaganja u infrastrukturu na ovom području kako bi se ona prometno povezala s teritorijem Europske unije“.