Zajedno do EU fondova - za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva

Photo nsl minSHD-EUFVZ 22-4_15.JPG
U Varaždinu je danas održano završno događanje na ministarskoj razini pod nazivom "Zajedno do EU fondova" na kojem je Vlada tijekom proteklih mjesec dana predstavljala mogućnosti ulaganja iz fondova Europske unije.

Na današnjem skupu sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić i ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović.

Prezentacije o korištenju sredstava iz fondova EU u područjima regionalnog razvoja, poduzetništva i obrtima te obrazovanja i sporta imali su Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, Roko Andričević,  zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta,  a u područjima rada i mirovinskog sustava te poljoprivrede imali su Viktorija Rončević, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava i Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede.

U svojem je izlaganju potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je kako je u ovom financijskom razdoblju Republici Hrvatskoj u svim područjima na raspolaganju 80 milijardi kuna te dodao kako raspoloživi iznos predstavlja veliku priliku, kako za razvoj gospodarstva, tako i za novo zapošljavanje, poljoprivredni razvoj te razvoj poduzetništva i obrta. Pritom je naglasio kako je za uspjeh pojedinog projekta važna sinergija javnog i privatnog sektora, jer nema područja života i rada u kojem razvoj ne možemo planirati uz korištenje sredstava Europske unije.

U dijelu predstavljanja projekata iz prometne infrastrukture koji bi bili realizirani uz sufinanciranje iz fondova EU ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako Hrvatska u Operativnom programu Kohezija i konkurentnost 2014-2020 na raspolaganju ima 10 milijardi kuna. Usto, iz CEF-a za promet na raspolaganju nam je dodatnih 3,5 milijardi kuna, za što je trenutno već prijavljeno 14 projekata ukupne vrijednosti od tri milijardi kuna.

„Prioriteti su ulaganja u željeznicu na europskim koridorima od Botova do Rijeke te projekti cestovnog povezivanja regija, sigurnosti u prometu te projekti koji na puno višu razinu kvalitete i usluge dižu prigradski prijevoz. Važno je naglasiti kako je u narednom programskom razdoblju u području razvoja elektroničkih komunikacija, samo za projekte razvoja pristupne mreže širokopojasnog Interneta na raspolaganju milijarda kuna.

Ministar se osvrnuo i na projekte, do sada njih 55 ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna, a koji su u realizaciji i povlačenju sredstava iz prethodnog Operativnog programa Promet 2007 - 2013, koji nam je na raspolaganju do kraja 2016. godine i možemo povući dvije milijarde kuna. U lokalnoj i regionalnoj samoupravo na raspolaganju.

„U Operativnom programu Promet 2007 - 2013 omogućena su sredstva za sufinanciranje izrade studija izvodljivosti i master planova za projekte na lokalnim, regionalnim razinama, a čija će se realizacija također moći sufinancirati novcem iz EU fondova. Primjerice, na području županija, Varaždinske i Međimurske, financirali smo studiju izvodljivosti za Nedelišće i studiji izvodljivosti za željezničko - cestovne prijelaze, posebice u Međimurju.

Donošenjem Strategije prometnog razvoja omogućena su ulaganja u regionalne projekte za koje sufinanciramo dokumentaciju. Samo za  izradu Master plana integriranog prijevoza putnika na području Varaždinske, Međimurske i Koprivničko - križevačke županije financirat ćemo 4,4 milijuna kuna, također uz sufinanciranje EU. Ovaj vrijedan ugovor potpisat ćemo idućeg tjedna“, najavio je ministar Hajdaš Dončić.
 
FOTOGALERIJA