Potpisan ugovor za izradu Masterplana Vinkovaca koji će odrediti smjer razvoja prometnog sustava tog grada i okolice

Photo nsl FullSizeRender4.jpg

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Grada Vinkovaca Mladen Karlić potpisali su danas u Vinkovcima Ugovor za izradu Masterplana Grada Vinkovaca za promet u vrijednosti od 504.443,00 kuna koji će predstavljati dugoročni, strateško-planski dokument koji će postaviti okvir za razvoj integriranog prometnog sustava grada i okolice, odnosno, odrediti smjer razvoja prometnog sustava Grada Vinkovaca.

„Zadovoljstvo mi je što danas mogu čestitati gradonačelniku Grada Vinkovaca i Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca, koji su se javili na javni poziv koji je prošle godine objavilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Riječ je o svojevrsnoj tehničkoj pomoći koju Ministarstvo daje lokalnim i regionalnim upravama i samoupravama za izradu Master strategija integriranog prometa i održive regionalne prometne mobilnosti i infrastrukture i to za područje cijele Hrvatske.“, uvodno je pred potpisivanje Ugovora objasnio ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

„Ponovit ću još jednom zašto je to važno i zašto Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zagovara politiku ulaganja u regionalne projekte čiji su nositelji lokalne i regionalne vlasti. Republici Hrvatskoj za sufinanciranje projekata i programa gradske i regionalne mobilnosti u razdoblju 2014.-2020 na raspolaganju je 1,6 milijardi kuna. Preduvjet da lokalne i regionalne uprave i samouprave, kao krajnji korisnici, prijavljuju i provode takve projekte upravo su izrađeni Masterplanovi ukupnog prometnog razvoja, koje sada financiramo.“, dodao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Izradom Masterplana riješit će se problem nepostojanja adekvatnih strateških dokumenata u sektoru prometa na razini Grada, odredit će se prioriteti, ciljevi i mjere kroz koje će se definirati projekti koji će se moći prijavljivati za sufinanciranje iz fondova Europske unije, kao što su, primjerice, izgradnja biciklističkih staza i putova, rješavanje uskih grla u prometu, poboljšanje javnog prijevoza i pronalaženje okolišno prihvatljivih prometnih rješenja.

„Ministarstvo je prije manje od godinu dana donijelo Strategiju prometnog razvoja Hrvatske čime je otvoreno jedno novo poglavlje, poglavlje koje je omogućilo da upravo takvi projekti, projekti gradske, prigradske i regionalne mobilnosti, budu financirani iz fondova Europske unije i to je nešto na čemu se temelji cijeli operativni program za 2014.-2020. godinu.“, dodao je ministar i zaključio kako gradovi, općine i županije u Hrvatskoj, konačno do 2023. godine, imaju 1,6 milijardi eura za rješavanje upravo ovih problema, koje će projekti poput danas potpisanog za Grad Vinkovce, detektirati ili definirati i s do 85 posto moći sufinancirati iz fondova EU.

„To su ujedno i za građane najvažniji projekti, kojima će se primjerice, rješavati prometne gužve i protočnost prometa, graditi obilaznice, skraćivati vremena putovanja i zagađenje okoliša i mnogi drugi“, pojasnio je ministar Hajdaš Dončić. „Ovaj projekt kojim će se izrađivati Masterplan Grada izuzetno je važan, ne samo za prometnu, već i za gospodarsku budućnost Grada Vinkovaca, za željeznički, cestovni, ali i riječni promet.“, rekao je gradonačelnik Grada Vinkovaca Mladen Karlić, koji je ovim putem zahvalio ministru Hajdaš Dončiću i Ministarstvu na prihvaćanju projektne prijave te Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca, koja im je pomogla pri izradi prijave i postala partner na projektu.

„Uvjeren sam da ćemo ovim projektom u slijedećih 12 mjeseci odraditi sve što je potrebno da bi dobili pravu viziju razvoja
Vinkovaca i tako omogućili kvalitetan gospodarski razvoj ovog dijela zemlje, učinili ga jakim, bogatim gradom istočnog dijela Hrvatske.“, zaključio je gradonačelnik Vinkovaca.

Nakon potpisa Ugovora, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić uputili su se u obilazak željezničkog kolodvora Vinkovci gdje ih je predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša informirala o aktivnostima Projekta rekonstrukcije, nadogradnje i elektrifikacije postojeće jednotračne željezničke pruge Vinkovci – Vukovar.

„Riječ je o projektu pripreme dokumentacije za rekonstrukciju 18,2 km željezničke pruge, čija vrijednost iznosi 2.467.584,90 eura i financira se iz fondova EU. Ujedno je to najspremniji projekt za fazu natječaja, za koji smo dobili pozitivno mišljenje studije utjecaja na okoliš, lokacijsku dozvolu očekujemo kroz sljedeća dva tjedna,  a građevinsku dozvolu bi prema planu trebali imati do kraja ove godine.“, rekla je Renata Suša i dodala kako će se paralelno s time pripremati  i natječaj za radove.

Vrijednost radova na ovom projektu, koji povezuje željezničku prugu nekadašnjeg X. paneuropskoga koridora sa VII. paneuropskim riječnim koridorom, iznosi 55 milijuna eura, a objava natječaja za radove planirana je početkom 2016. godine.„Završetkom projekta povećat će se brzine i to s prosječnih 50 na 120km/h. Ova pruga bit će od izuzetnog značaja i za gospodarski razvoj ovog kraja jer će njena primarna isplativost biti kroz teretni prijevoz.“, zaključila je predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture prilikom današnjeg obilaska željezničkog kolodvora u Vinkovcima.