Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao radove na sisačkom prometnom pravcu

Photo nsl minSHD-SK HZI 23-7_13.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš DonćićDončić sa suradnicima i predsjednikom Uprave HŽ Infrastruktura Darkom Peričićem obišao radove na željeznici na sisačkom prometnom pravcu.Potom je obišao gradilišta Zagrebačke ulice koje u dužini 1,4 kilometara na jednoj od najznačajnijoj sisačkoj prometnici rade Hrvatske ceste.

Uz ministra gradilišta su obišli i županca Sisačko-moslavačke županije, Marina Lovrić Merzel sa suradnicima, budući da je županija ovog proljeća počela niz velikih radova na kapitalnim remontima 145 kilometara pruge u toj županiji, što bi trebalo biti dovršeno do kraja ove godine.

U tijeku je kapitalni remont na sisačkoj pruzi  i rekonstrukcija željezničkog mosta Buna na kojemu su radovi započeli u svibnju, a rok završetka radova vrijednih 4,9 milijuna kuna je 30. studenog ove godine. Rekonstrukcijski radovi obavljaju se u četiri faze, i to kroz dva objedinjena projekta koji obuhvaćaju kompletnu zamjenu nosive konstrukcije mosta u okviru jednoga, te se istovremeno izvode poboljšana tehnička rješenja na prijelaznim područjima ispred i iza mosta u drugome projektu, u okviru programa SMART RAIL (Sustainable Maintenance and Analysis of Rail Transport Infrastructure), budući je HŽ Infrastruktura jedan od 15 partnera međunarodnog konzorcija koji provodi znanstveno istraživački projekt zvani SMART RAIL, s ciljem unaprijeđenja metoda za sanaciju postojeće željezničke infrastrukture, te izradu smjernica za povećanje sigurnosti, pouzdanosti, efikasnosti i trajnosti željezničke infrastrukture.

Radovi na sisačkoj pruzi obuhvaćaju  i obnovu kontaktne mreže na cijeloj pruzi, a do sada je dio radova na obnovi kontaktne mreže obavljen u kolodvoru Sisak Caprag te na dionici pruge Zagreb-Klara. Nastavak radova na obnovi kontaktne mreže na dionici Velika Gorica – Sisak biti će završen do 28. srpnja, odnosno na cijeloj pruzi do kraja ove godine. Vrijednost ovih radova je 35 milijuna kuna.

Ministar je sa suradnicima obišao i upravo započete radove na rekonstrukciji kolodvora Sisak Caprag i Sisak koji će nakon obnove dobiti novo 'ruho' i brojne nove funkcionalnosti za bolji promet, a tu se svakako ističe projekt montaže čelične konstrukcije pješačkog nathodnika u željezničkom kolodvoru Sisak Caprag, dok je planirani završetak ovih 6 milijuna kuna vrijednih radova očekuje se u listopadu ove godine. Pasarela će osigurati kvalitetniju i sigurniju komunikaciju te funkcionalno i moderno rješenje povezivanja dvaju dijelova grada.

Ukupna vrijednost radova u tijeku na sisačkom prometnom pravcu iznosi blizu milijardu kuna, a među koristima koju će ta obnova donijeti i ministar i ostali su izdvojili povećanje brzine na 140 km/h kao i skraćenje putovanja vlakom između Zagreba i Siska te Novske sa sadašnjih oko 65 na 30 minuta.

Obilazak infrastrukturnih radova na sisačkome području ministar Hajdaš Dončić završio je posjetom gradilištu Hrvatskih cesta na dionici od 1,4 kilometara Zagrebačke ulice u Sisku, koja je važna za ulazak u gospodarsku zonu Siska, gdje je u tijeku izgradnja nova četiri raskrižja, pješačko-biciklističke staze, dva para novih autobusnih stajališta, priključak za gospodarske objekte i priključak za buduću servisnu cestu, a investicija je vrijedna gotovo 33 milijuna kuna.