Državni tajnik Tomislav Mihotić sudjelovao na UNECE - Ministarskom sastanku Odbora za kopneni prijevoz i UNECE konferenciji o plovnim putovima i unutarnjoj plovidbi

Photo nsl dtTM-UNECE 21-2_17.jpg
Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić predvodio je hrvatsku delegaciju u Ženevi na UNECE Ministarskom sastanku Odbora za kopneni prijevoz te na dvodnevnoj UNECE Konferenciji visoke razine o plovnim putovima i unutarnjoj plovidbi.

Na sastanku su kao članovi hrvatske delegacije sudjelovali veleposlanica, NJ. E. Vesna Batistić Kos, savjetnica Alida Matković iz Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Ženevi i Zoran Kostić, viši stručni savjetnik u Samostalnoj službi za europske poslove, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH.

U okviru Ministarskog sastanka Odbora za kopneni prijevoz, obilježena je 70. obljetnica postojanja ovog tijela, a na sastanku je potpisana i Ministarska rezolucija o održivom razvoju kopnenog prometa i mobilnosti te održano izlaganje državnog tajnika Mihotića na temu tehnologija za održivu mobilnost.

Susret je iskorišten i za bilateralni sastanak sa izaslanstvom Republike Slovenije koju je predvodio ministar za infrastrukturu, dr. Petar Gašperšič. Na sastanku su razmijenjene informacije o povezivanje hrvatskih i slovenskih autocesta te novosti vezane uz Sporazum o održavanju prekograničnih mostova.

Posebna pozornost posvećena je povezivanju slovenskih autocesta sa autocestama A2,  A7 i A9 (Istarski ipsilon) u Republici Hrvatskoj.  Na sastanku je istaknuto kako je Republika Slovenija započela sa aktivnostima vezanim uz izgradnju autoceste od Ptuja prema granici sa RH (Macelj) te da se završetak radova na dionici planira tijekom 2018. godine. Također, naglašeno je kako će izgradnja preostalih 3,5 kilometara autoceste A2 u Republici Hrvatskoj započeti čim bude osiguran  kontinuitet autoceste sa slovenske strane.

Inače, Republika Slovenija u predstojećem razdoblju planira riješiti imovinsko-pravne odnose za izgradnju autoceste prema graničnom prijelazu s Republikom Hrvatskom u Rupi (A7). Isto tako, planira izgraditi i autocestu do Pirana, te brzu cestu od Pirana do graničnog prijelaza Plovanija (Istarski ipsilon).

Na sastanku predstavnika dviju delegacija zaključeno je kako je Sporazum o održavanju prekograničnih mostova usuglašen na razini resornih ministarstava Hrvatske i Slovenije, pri čemu je isti dostavljen i nacionalnim ministarstvima vanjskih poslova kako bi se dodatno doradio i pripremio za potpisivanje.

Na kraju sastanka izaslanstva Hrvatske i Slovenije su se složila kako bi u cilju intenziviranja prekogranične suradnje trebalo organizirati bilateralni susret na razini ministara dviju država.

Istaknimo i to kako je boravak u Ženevi iskorišten i za susret g. Mihotića s gđom  Violetom Bulc, povjerenicom Europske komisije za promet i mobilnost, a vezano za projekt izgradnje mosta Pelješac.

Drugog dana državni tajnik Tomislav Mihotić sudjelovao je na UNECE Konferenciji visoke razine o plovnim putovima i unutarnjoj plovidbi na kojoj je u okviru panela  „Međudržavna rasprava o unutarnjoj plovidbi danas i sutra“, održao i kraće izlaganje.

Neposredno prije samog početka Konferencije državni tajnik Mihotić susreo se sa izaslanstvom Bosne i Hercegovine te ministrom komunikacije i prometa BiH Ismirom Juskom. Na sastanku  su razmijenjene informacije o prekograničnim mostovima te željezničkom prometu i infrastrukturi.

Razmotren je napredak vezan za izgradnju mostova preko rijeke Save, kod Svilaja i Gradiške, kao i definiranje budućih aktivnosti vezanih uz rekonstrukciju mosta Gunja. Na sastanku je istaknut značaj izgradnje mosta Gradiška za Republiku Hrvatsku. Naime, realizacijom ovog infrastrukturnog zahvata  omogućilo bi se preusmjeravanje dijela prometa s pravca Velika Kladuša  – Novo Mesto prema Gradiški i autocesti A3.

Također, sudionici sastanka su se usuglasili kako što prije treba pristupiti potpisivanju Sporazuma o održavanju prekograničnih mostova kojim bi se osiguralo pravovremeno saniranje mostova na kojima je ugroženo prometovanje, kao i održavanje ostalih mostova od zajedničkog interesa.

Na sastanku je naglašena uloga i značaj Unske pruge, u revitalizaciji željezničkog prometa između dviju susjednih država.

Na kraju istaknimo kako je paralelno sa održavanjem ministarskog sastanka u palači UN-a u Ženevi održan svjetski filmski festival o sigurnosti na cestama, „Global Road Safety Film Festival“. Na festivalu je upriličena svečana dodjela nagrada pri čemu je hrvatski edukativni video „Safe with Andrew on the way to school“ („Sigurno s Andrijom na putu do škole“) u konkurenciji od 232 prijavljena filma nagrađen u kategoriji najboljeg filma iz Europske unije. Nagradu je voditeljici projekta doc. dr. sc. Danijeli Barić, uručila povjerenica EK, Violeta Bulc.