Akcija „SIGURNA PLOVIDBA 2024“

Kao i proteklih godina, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove godine provodi koordiniranu akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru pod nazivom „Sigurna plovidba“, koja će se održati u utorak, 16. srpnja 2024 godine.

Predviđeno trajanje akcije „Sigurna plovidba“ je od 9.00 sati do 18.00 sati, a prema dosadašnjoj praksi u akciju će biti uključene sve lučke kapetanije, od Pule do Dubrovnika.

Cilj akcije “Sigurna plovidba“ je upozoriti i informirati sve sudionike u pomorskome prometu te ih zaštiti od pomorskih nesreća u razdoblju pojačanog prometa tijekom turističke sezone, kada se bilježi i značajno povećanje prisutnosti domaćih i stranih plovila u Jadranu.

Planirane aktivnosti ovogodišnje akcije bit će prvenstveno usmjerene na kontrolu brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području, nadzor poslova iznajmljivanja plovila, nadziranje nesavjesnih plivača i ronioca, kao i ostalih sudionika u pomorskom prometu.

Posebna pozornost prilikom nadzora putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja posvetit će se provjeri valjanosti brodskih svjedodžbi i dokumentacije, broja članova posade i svjedodžbi o osposobljenosti članova posade, prekrcanosti na putničkim brodovima za jednodnevne izlete te poštivanju obveze prijava kroz sustav CIMIS.

Ukrcaj na plovila lučkih kapetanija za medijsko praćenje akcije bit će moguć 16. srpnja od 08.45 do 09.00 sati na lokacijama u Zadru, Rijeci, Puli, Senju, Splitu, Pločama i Dubrovniku.

Akciju će ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz Zadra pratiti državni tajnik Josip Bilaver, dok će iz Rijeke akciju pratiti ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap Siniša Orlić.

Svi zainteresirani novinari i predstavnici medija mogu se ukrcati na naznačenim lokacijama temeljem akreditacije koju je potrebno zatražiti putem e-maila press@mmpi.hr, zaključno do ponedjeljka, 15. srpnja do 15.00 sati.