Ministar Butković potpisuje ugovor o osiguranju bespovratnih EU sredstava za nabavu novih vlakova za HŽPP

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković zajedno će s predsjednikom uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., Željkom Ukićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricom potpisati ugovor za osiguranje bespovratnih sredstava za projekt 'Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima'. Potpisivanju ugovora nazočit će i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak.

Potpisivanje ugovora održat će se u ponedjeljak, 21. rujna u Zagrebu (upravna zgrada HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., Strojarska ulica 11), s početkom u 11.00 sati.

Riječ je o značajnom projektu vrijednom više od milijarde kuna, kroz koji će se nabaviti 21 novi niskopodni vlak, od čega će 11 vlakova biti namijenjeno za gradsko - prigradske linije, a preostalih 10 za regionalne linije. Novi vlakovi putnicima će pružiti veću udobnost te osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz, posebno zbog opreme poput besplatnog WiFi-a i maksimalne brzine do 160 km/h.

Prihvatljivi troškovi projekta financirat će se iz EU fondova, odnosno iz Kohezijskog fonda, u 85% iznosu, dok će se ostatak financirati iz državnog proračuna. Ovaj projekt  dio je Projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., u sklopu kojega je do sada nabavljeno 12 novih vlakova, koji su trenutno u procesu proizvodnje.

Realizacijom ovih nabava HŽ Putnički prijevoz će kroz sljedeće dvije do tri godine imati ukupno 32 nova vlaka, za gradsko - prigradski i regionalni promet, što će uz 28 novih vlakova koji su sada u prometu, značajno utjecati na poboljšanje kvalitete prijevozne usluge, pouzdanosti i raspoloživosti vozila, što je jedan od glavnih ciljeva razvoja željezničkog prometa u Republici Hrvatskoj.
 
Izjave za novinare predviđene su nakon potpisivanja ugovora ispred dvorane.