Središnja koordinirana akcija 'SIGURNA PLOVIDBA 2023'

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove će godine održati središnju akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu pod nazivom „Sigurna plovidba 2023“.

Akcija pojačanog nadzora održat će se u petak, 21. srpnja s početkom u 09.00 sati, na području svih lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava, od Pule do Dubrovnika.

Cilj održavanja središnje akcije uz preventivno djelovanje u svrhu sprječavanja prekršaja na moru ima i edukativnu komponentu, kako bi se ukazalo na važnost i potrebu nužne educiranosti u vođenju plovila i boravka na moru, poradi opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu, čime se uz sankcijsku komponentu ispunjava i edukativno – preventivni cilj same akcije.

Središnja akcija održava se u vremenu vršnosti turističke sezone, kada se u plovidbi Jadranom bilježi značajno povećanje prisutnosti domaćih i stranih plovila, zbog čega se bilježi i povećanje broja prekršaja u odnosu na poštivanje propisane brzine plovidbe na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, kao i nadzor putničkih brodova za jednodnevne izlete, na kojima će se provjeravati eventualna prekrcanost putnika. U sklopu akcije provodit će se i nadzor nad korisnicima koncesijskih odobrenja za iznajmljivanje plovila te uređena kupališta, kao i poštivanje propisne označenosti ronilačkih aktivnosti.

Ovogodišnja središnja akcija odvijat će se u koordinaciji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji djelatnici će u realnom vremenu obavještavati sudionike akcije o svim uočenim prekršajima u plovidbi, u područjima pojačanog pomorskog prometa.

Akciju „Sigurna plovidba 2023“ u zadarskom akvatoriju pratit će državni tajnik za more i fondove EU Josip Bilaver i ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić.

Izjave za medije predviđene su u 09.00 sati ispred zgrade Lučke kapetanije Zadar (Gaženička 28c), pred početak akcije.

Za sve zainteresirane novinare i predstavnike medija osigurat će se praćenje akcije sa plovila iz sastava lučkih kapetanija, na koje će se moći ukrcati uz prethodnu najavu, u vremenu između 08.45 do 09.00 sati, na slijedećim lokacijama:
Zadar – Putnička luka Gaženica (vez kod benzinske postaje Petrol - ex Crodux);
Rijeka - ispred zgrade Kapetanije, Riva Boduli;
Pula - ispred zgrade Kapetanije, Riva 18;
Senj - ispred zgrade Kapetanije, Obala kralja Zvonimira 12;
Split - ispred zgrade Kapetanije, Obala Lazareta 1 (gat Sv. Nikole);
Ploče - putnička obala luke Ploče (vez kod benzinske postaje INA);
Dubrovnik – luka Sustjepan (ex. Mediator) i luka Gruž (mul Petka).

NAPOMENA:
mole se novinari i predstavnici medija da mjesto ukrcaja povratno jave na press@mmpi.hr, najkasnije do četvrtka, 20. srpnja 2023. godine, do 15.30 sati.