Ministar Oleg Butković na potpisivanju Ugovora o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka između HŽ Putničkog prijevoza i KONČAR - Električnih vozila

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković nazočit će sutra, 17. studenoga, svečanom potpisivanju Ugovora o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka između HŽ Putničkog prijevoza i KONČAR – Električnih vozila. Potpisivanje će biti održano u tvornici KONČAR - Električna vozila d.d. (Ulica Ante Babaje 1), u Zagrebu s početkom u 11.00h.

Ugovor će potpisati predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željko Ukić i predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila d.d., Josip Ninić.

Novi vlakovi financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima.

Ovim projektom HŽPP nastavlja modernizirati svoj vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko - prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, koji će putnicima pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz. Ukupna vrijednost Ugovora o kupoprodaji iznosi 844,7 milijuna kuna (bez PDV-a).

Nabava novih vlakova poboljšat će regionalnu povezanost i mobilnost, čime će se osigurati učinkovitiji i konkurentniji željeznički putnički prijevoz koji će ujedno doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Novi elektromotorni vlakovi bit će niskopodne kompozicije, a postizat će brzinu od 160 km/h. Vlakovi u gradsko - prigradskom prijevozu imat će kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta, a u regionalnom 209 sjedećih i 222 stajaćih mjesta te će biti opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor bit će pod videonadzorom. Putnicima u vlaku bit će omogućen i besplatan bežični pristup internetu (WiFi).
 
Nakon potpisivanja Ugovora, izjave za medije predviđene su u prostoru tvornice KONČAR – električnih vozila.