Ministar Oleg Butković na svečanosti povodom otvorenja i završetka projekta 'Dogradnja luke otvorene za javni promet – luka Crikvenica'

Ministar Oleg Butković prisustvovat će na svečanosti povodom otvorenja i završetka projekta "Dogradnja luke otvorene za javni promet – luka Crikvenica". Svečanost povodom otvorenja i završetka navedenog projekta održat će se u srijedu, 22. prosinca 2021. godine s početkom u 12.00 sati (Crikvenička luka, Trg Stjepana Radića, Crikvenica).
 
Ovaj projekt odnosi se na unaprjeđenje sigurnosne zaštite luke, izgradnju 130 metara sekundarnog lukobrana sa svrhom zaštite luke od valova koji nastaju uslijed vjetra iz trećeg i četvrtog kvadranta, dogradnju 50 metara gata "Male palade" u tlocrtnom, pravilnom "T" obliku zbog zaštite od valova u novoplaniranom akvatoriju luke i povećanje dubine gaza u luci na -3,0 m. Dovršeni objekti popločani su kamenom te opremljeni prihvatnim napravama za vezivanje brodica, priključnim ormarićima za struju i vodu te protupožarnim hidrantskim vodom. Na čelo sekundarnog lukobrana postavljen je svjetionik.
 
Projekt je gotovo u cijelosti financiran sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet. Vrijednost projekta iznosi gotovo 33 milijuna kuna, a kroz EU fondove osiguran je najveći dio ulaganja, odnosno 27,9 milijuna kuna, dok je iz Državnog proračuna osigurano još 5 milijuna kuna.
 
Dogradnja luke Crikvenica jedan je od prvih ugovorenih projekta koji je ostvario bespovratnu potporu iz EU fondova kroz investicijski ciklus poznat pod nazivom Renesansa na hrvatskoj obali. Projekt je započeo sredinom 2018. godine, a radovi su kompletno završeni, što znači da će novo pristanište za brodove na županijskoj brodskoj liniji Crikvenica-Šilo (otok Krk) biti u potpunosti spremno za sljedeću turističku sezonu.
 
Izjave za medije predviđene su nakon svečanog otvorenja.