Ministar Butković potpisuje ugovor za dodjelu EU sredstava za projekt rekonstrukcije Primorske ulice u Novalji

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisat će ugovor vrijedan 28,5 milijuna kuna kojim će se rekonstruirati Primorska ulica u Gradu Novalji. Ugovor će s ministrom potpisati ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo. Uz ministra i potpisnike, na svečanosti će sudjelovati i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović te ličko-senjski župan, Ernest Petry.
 
Potpisivanje ugovora održat će se u petak, 2. srpnja 2021. godine u Vijećnici Grada Novalje (Trg Franje Tuđmana 1, Novalja) s početkom u 11.30 sati.

Ovaj važan projekt za Grad Novalju, ali i Ličko-senjsku županiju, sufinancira se europskim sredstvima gdje se prihvatljivi troškovi projekta financiraju u 85%-tnom iznosu iz Kohezijskog fonda u iznosu od 24,2 milijuna kuna, a ostatak sredstvima Državnog proračuna u iznosu od 4,3 milijuna kuna. Projekt podrazumijeva rekonstrukciju Primorske ulice koja je pristupna cesta i ujedno jedini izlaz i ulaz prema luci Novalja. Realizacijom ovog projekta Primorska ulica postat će dvosmjerna prometnica s unaprjeđenom cestovnom, oborinskom, biciklističkom i pješačkom infrastrukturom te preuređenim parkingom.
 
Navedeni projekt je dio velikog investicijskog ciklusa ulaganja u otočno povezivanje i obnovu malih primorskih luka kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sad uložilo gotovo 2 milijarde kuna, što europskih, što državnih sredstava. Svi projekti se financiraju u 100-postotnom iznosu, gdje je 85 posto sredstava osigurano iz Kohezijskog fonda, a ostatak se financira iz proračuna Ministarstva. Većina ugovorenih projekata započela je s realizacijom, a radovi su u punom pogonu.
 
Izjave za medije predviđene su odmah nakon potpisivanja ugovora.